Preturile diamantelor vor creste in urmatorii patru ani, sustinute de cererea pentru produse de lux provenita din China, India si Orientul Mijlociu, dar pretul aurului, despre care analistii spun ca este supraevaluat, va inregistra o corectie, transmite Bloomberg.

Anul viitor, pretul mediu al diamantelor brute va creste cu 9%, la 145 dolari pe carat, iar in urmatorii doi ani va avansa cu 14%, respectiv 4,8%, a declarat Edward Sterck, analist la firma BMO Capital Markets, conform MEDIAFAX.

Pretul diamantelor va urca apoi cu 2,6% in 2015 si cu 3,2% in anul urmator.

Cererea de diamante ar putea creste de doua ori mai repede decat oferta pana in 2020, datorita dezvoltarii clasei de mijloc in China si India, potrivit unui raport efectuat de compania de consultanta Bain.

China, India si Orientul Mijlociu vor asigura 40% din consumul de diamante pana in 2015, comparativ cu numai 8% in 2005, potrivit grupului Anglo American, care detine De Beers, a doua mare companie extractoare de diamante la nivel mondial.

Cererea mondiala pentru diamante va depasi probabil cererea cu 7 milioane de carate in 2016, comparativ cu un deficit de un milion de carate in acest an, a aratat Vladimir Sergievski, analist la companiaFinam Investment din Moscova.

Pretul diamantelor brute va scadea cu 5,1% in acest an si va stagna in 2013, anticipeaza Richard Platt, director general la compania de consultanta WWW Diamond Forecasts din Londra. Platt estimeaza o crestere de 2,9% in 2014 si de 2,2% anul urmator.

In cazul diamantelor slefuite, Platt prognozeaza un avans al preturilor de 4,7% anul viitor, de 9,3% in 2013, de 6,6% in 2014 si de 4,4% in 2015. Cresterile de preturi vor reflecta cererea din Asia, a spus el.

Care va fi evolutia in cazul aurului?

In cazul aurului, sapte analisti intervievati de Bloomberg se asteapta la scaderea pretului incepand din 2013, dupa o crestere de 19% anticipata pentru anul viitor.

Pe piata aurului, preturile spot au urcat cu 12% in acest an, investitorii cautand plasamente sigure in contextul crizei datoriilor din Europa. Pretul aurului spot a scazut miercuri cu 0,2%, la 1.586,93 dolari uncia.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Actualul pret al aurului nu reflecta fundamentele cererii si ofertei, ci cererea artificiala pentru metalul pretios, ca mijloc de protectie fata de riscuri, a spus Rob Henderson, economist sef la National Australia Bank.

El a adaugat ca din acest motiv pretul aurului va inregistra o corectie substantiala in viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.