Bacsisul, care la origini era un gest de bunavointa pentru servitorii din hanuri si curtile feudale, a evoluat mult in timp, devenind un semn de multumire, o forma de venit si chiar un indicator cultural. Wall-Street.ro va dezvaluie cat se mai da bacsis in zilele noastre, unde si mai ales, de ce.

  • Unde lasam bacsis?

Atunci: Americanii au o relatie speciala cu bacsisul, care dateaza inca de pe vremea Razboiului Civil, potrivit The NewYorker. Datina oferirii catorva dolari, in semn de recunostinta pentru servicii de foarte buna calitate a prins insa greu, intalnind adesea, opozitia unor intregi clase sociale. De exemplu, printre detractorii bacsisului ca obicei social se numara celebra publicatie The Times, care sustinea ca aceasta practica stabileste o relatie nefireasca intre client si prestator de servicii, de tipul celei dintre stapan si servitor, nepotrivita unei democratii fervente.

"In trecut, la noi bacsisul se practica ca o forma de plata de sine statatoare, datorita influentelor venite dinspre Imperiul Otoman. Am luat de la turci chiar o serie intreaga de termeni: bacsis, pesches, ciubuc, toate din sfera cadourilor, micilor atentii. Pe vremuri se lasa bacsis si pentru ca salariile respectivilor prestatori erau mici si oamenii doreau aceleasi servicii cand reveneau la respectivul restaurant sau frizer", precizeaza sociologul Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

Citeste integral pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.