OMV Petrom (SNP) a inaintat autoritatilor doua notificari prin care solicita rambursarea unor costuri de decontaminare a mediului de 91,6 milioane lei, dintr-un total estimat la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), aferent ecologizarilor la care compania s-a angajat prin contractul de privatizare.

Pana in prezent, statul roman nu a platit sumele solicitate, iar procedurile contractuale de rambursare sunt in desfasurare.

Compania are obligatia, prin contractul de privatizare incheiat in 2004 cu grupul austriac de petrol si gaze OMV, sa inchida sondele care sunt scoase din productie. Contractul de privatizare prevede ca OMV Petrom va recupera de la stat costurile pe care le inregistreaza cu aceste lucrari, intrucat sunt activitati de explorare si productie efectuate inaintea momentului privatizarii, relateaza MEDIAFAX.

Pentru lucrarile de dezafectare a sondelor OMV, Petrom estimeaza creante recuperabile in valoare de 1,99 miliarde de lei (488 milioane de euro).
De asemenea, raportul mentioneaza ca "OMV Petrom a inregistrat creante de la statul roman referitoare la obligatiile de mediu" in activitatile de explorare si productie, rafinare si pentru combinatul chimic Doljchim in suma totala de 466 milioane de lei (114,3 milioane de euro).

In total, statul ar urma sa plateasca OMV Petrom o suma estimata la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), apropiata de valoarea de 669 milioane euro pe care grupul austriac OMV a achitat-o pentru preluarea a 33,34% din actiunile Petrom.

OMV a cumparat in 2004 de la stat 33,34% din actiunile Petrom pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Tranzactia totala prin care OMV a preluat controlul Petrom s-a ridicat astfel la 1,5 miliarde de euro.

Citeste si: Razboiul carburantilor: Statul vs. companiile petroliere


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.