Sistemul public de pensii din Romania este precum o schema Ponzi, de tip piramidal, in care tot mai putini contribuie, iar numarul celor care beneficiaza de indemnizatii creste constant.

Aceasta aeste declaratia ministrului Muncii, Ioan Botis, prezent la o conferinta de presa.

  • Schema Ponzi este o operatiune investitionala frauduloasa ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane si nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat in realitate. Pe acelasi sistem functioneaza si sistemele piramidale de vanzari tip MLM, unde, intr-o anumita proportie, naivitatea celor inscrisi este benefica celor ce initiaza acest tip de sistem.

„Sunt milioane de persoane agregate la Pilonul 0 de asistenta sociala care beneficiaza de indemnizatii, iar la Pilonul I (Pensii publice obligatorii) in ultimii zeci de ani a inregistrat o inversare a piramidei varstelor. In aceste conditii, sistemul de pensii este precum o schema Ponzi, de tip piramidal, in care tot mai putini contribuie, iar numarul celor care beneficiaza de indemnizatii creste constant", a spus Ioan Botis, la o conferinta Mediafax.

In prezent, Romania numara peste 4 milioane de contributori la sistemul de pensii, in conditiile in care, in urma 20 de ani, tara noastra avea peste 8 milioane de contribuabili.

Ministrul Botis a adaugat ca speranta Guvernului, in contextul majorarii sperantei de viata in Romania, o reprezinta cresterea numarului locurilor de munca disponibile si a numarului de contributori la bugetul de asigurari sociale.

Deficitul bugetului de pensii a ajuns anul trecut la un nivel de 10,7 miliarde de lei, cu 46% mai mare decat cel inregistrat in anul precedent.

Acesta a mai sustinut ca nivelul contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se va mentine la 3% in acest an., mai scrie Wall-Street. Potrivit legislatiei nivelul contribuiilor la sistemul de pensii private obligatorii va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an pana la 6% in anul 2016.

Citeste si:
Florin Citu: PSD+ALDE - Grup Infractional Organizat
Florin Citu: PSD+ALDE - Grup...

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a depasit estimarile initiale, ajungand la un nivel de 4,66 miliarde lei la finele anului 2010, putin peste nivelul estimat in iulie 2010 de 4,6 miliarde lei. Astfel, activele din sistemul de pensii private au ajuns sa reprezinte o cota de 0,91% din PIB.

Valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat obligatorii a fost de 4,33 mil. lei (peste 1 mld. Euro). Activele nete ale fondurilor din Pilonul II, au crescut in cursul anului 2010 cu 1,95 mld. lei, respectiv cu 81,7 %, dintre care 1,52 mld. lei au reprezentat contributiile nete intrate in fonduri.

Comentati pe Facebook decizia ministrului Botis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.