Costul orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat in trimestrul trei o scadere de 3,5% fata de trimestrul precedent si de 1,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, cele mai accentuate reduceri inregistrandu-se in sanatate si administratie, potrivit INS.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-3,6%, respectiv -1,2%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Fata de trimestrul al doilea din acest an, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o scadere mai accentuata in sanatate si asistenta sociala (-21,3%), administratie publica (-20%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-14,1%) si invatamant (-13,3%). Cresteri semnificative s-au inregistrat in industria extractiva (8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,8%) si industria prelucratoare (4,6%).

Scaderea accentuata a costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar (Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar).
In invatamant, redicerea costului orar al fortei de munca a fost atenuata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-17,7%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al treilea al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara, potrivit datelor INS.

Mai multe detalii despre ieftinirea orei de munca a romanilor cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.