Castigul salarial mediu net a fost in septembrie de 1.340 lei, in crestere cu 0,1% (1 leu) fata de august si in scadere cu 1,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de extractie de petrol si gaze, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, castigul salarial mediu nominal net in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale a fost de 4.022 lei, iar cel din hoteluri si restaurante de 787 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de MEDIAFAX.

In septembrie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a avut aceeasi valoare cu cel din luna precedenta, de 1.846 lei.

Potrivit INS, in perioada analizata, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta, prime pentru "ziua petrolistului" si prime trimestriale), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic si a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

  • Unde au fost operate cele mai mari cresteri salariale?
Cea mai mare majorare de castig, de 38,8%, a fost operata in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale. De cresteri intre 13% si 20% au beneficiat angajatii din sectorul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6% si 7% salariatii din telecomunicatii si intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), iar intre 3% si 5% cei din activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun.
Citeste si:
Postasii se pregatesc de proteste
Postasii se pregatesc de...

  • Unde au fost operate cele mai mari scaderi salariale?

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua minerului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), mai arata INS.

Cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 11,6%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intre 5% si 8%, si in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, activitati de editare, intre 3% si 4%.

Citeste si:
Site-ul pentru recensământul populației a căzut din cauza...
Site-ul pentru recensământul...

  • In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 5,3% in activitatile de invatamant, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv pentru examenele de admitere), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici, si cu 0,1% in sanatate si asistenta sociala, pe fondul platii drepturilor salariale restante.
  • In activitatea de administratie publica, castigul salarial mediu net a scazut cu 16,1% in luna septembrie ca urmare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Astfel, castigul salarial mediu net din administratia publica a scazut cu 27,3%, iar in invatamant si sanatate si asistenta sociala cu 23,6%, respectiv cu 20,1%, in luna septembrie fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ).

Indicele castigului salarial real pentru septembrie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%. Fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 91,5%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 112,7%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2010.
Citeste si:
Senator USR: 4.000 de biblioteci inchise in ultimii 20 de ani
Senator USR: 4.000 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.