Economia Romaniei va iesi din recesiune in 2011, cand va inregistra o crestere de 1,6%, prognoza in linie cu estimarile oficiale, dar inflatia anuala va fi de 5,4%, mult in afara intervalului tintit de BNR, potrivit analistilor firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

PwC estimeaza o rata a inflatiei (indice armonizat) de 5,4% in 2011, cu 2,4 puncte peste tinta stabilita de BNR de 3%, si cu 1,4 puncte peste limita superioara a intervalului de variatie de plus/minus un punct procentual.

Estimarile PwC sunt incluse intr-un raport, care arata ca economiile emergente sustin in continuare cresterea economiei globale, in vreme ce multe dintre economiile dezvoltate se confrunta cu rate ridicate ale somajului si scaderea cererii de consum.

La nivel global, grupul de macroeconomie din cadrul PwC Marea Britanie, prognozeaza o crestere economica de 3,5% pentru acest an si de 3,1% pentru 2011.

  • Care sunt cele mai prospere tari?

Studiul arata ca India si China isi vor continua ritmul impresionant de crestere in 2010 si 2011. Pentru China, prognoza de crestere economica este de 9,6% anul acesta si de 9,3% anul viitor, in vreme ce economia Indiei va inregistra o crestere de 8,6% in acest an si de 8,5% in 2011.

In ceea ce priveste economiile dezvoltate, iesirea din recesiune in zona euro este un proces "lent si dureros" pentru cele mai multe dintre statele din zona, iar rata ridicata a somajului si masurile de austeritate anuntate de guverne ar putea sa atenueze perspectivele de crestere economica.

  • "Doar Germania contrazice acest trend, cresterea prognozata a economiei germane fiind de 3,3% in acest an - mai mult decat dublu fata de cresterea economica in Zona Euro per total", se arata intr-un comunicat al PwC.
  • In acelasi timp, economia Statelor Unite ale Americii revine incet pe un trend ascendent, in ciuda persistentei unei rate ridicate a somajului si a temerilor privitoare la un proces deflationist. Bancile centrale din SUA, Marea Britanie si Japonia au dat semnale ca sunt dispuse sa apeleze la metoda "relaxarii cantitative" (un plus de lichiditate in piata) in incercarea de a stimula redresarea economica.

"Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la increderea in economie evidentiind temerile consumatorilor. In SUA spre exemplu, o rata ridicata persistenta a somajului (de peste 9%) combinata cu mentinerea preturilor scazute in sectorul imobiliar si incertitudinea legata de politica fiscala mentin pesimismul privind perspectivele economiei”, a declarat in comunicat Yael Selfin, Liderul grupului de macroeconomie al PwC.
Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Echipa de consultanta macroeconomica a PwC ofera prognoze cu privire la evolutiile a 40 de economii din intreaga lume care genereaza peste 90% din PIB-ul global. Echipa lucreaza atat cu reprezentantii mediului de afaceri, cat si cu cei ai guvernelor pentru a evalua oportunitatile strategice si riscurile externe


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.