Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in afara actelor normative in vigoare si va recupera in justitie sumele de bani restante, a declarat astazi premierul Emil Boc.

"Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol care sunt in afara actelor normative in vigoare in Romania si vom recupera in instanta aceste sume de bani", a declarat Boc, intrebat de jurnalisti cu ce va inlocui banii pe care statul trebuia sa ii primeasca de la Rompetrol, relateaza MEDIAFAX.

  • Rompetrol, actionat in istanta

Statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare (RRC) cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pana joi, termenul limita
. KazMunaiGaz a decis astfel, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003, pe care nu le-a rascumparat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Numarul de actiuni rezultate din conversia unei obligatiuni (rata de conversie) este egal cu 4,4562832601, inmultit cu 241,22 (reprezentand raportul rezultat din modificarea valorii nominale exprimate in lei a actiunilor ca urmare a scaderii valorii nominale a unei actiuni de la 21,422 lei/actiune la 0,1 lei/actiune, conform articolului 9 din Conventia de emisiune si articolul 7 din OUG 118/2003). In consecinta, rata de conversie actualizata la data AGA este de 954,625 actiuni pentru o obligatiune nerascumparata.

De asemenea, pretul de emisiune pentru actiunile emise in cadrul majorarii de capital este 0,1118 lei/actiune, si a fost determinat ca valoarea nominala a unei actiuni, de 0,1 lei, inmultit cu 4,2719 (cursul de schimbeuro/leu din 30 septembrie), impartit la 3,8185 (cursul de schimb euro/leu la 30 septembrie 2003), in conformitate cu Conventia de emisiune, potrivit raportului.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

  • Tototata, capitalul social al Rompetrol Rafinare va fi majorat cu 1,97 miliarde de lei, la 4,41 miliarde de lei, reprezentand conversia in actiuni a 20,65 milioane de obligatiuni emise de companie.
  • Operatiunea va fi realizata prin emiterea a 19,7 miliarde de actiuni, cu valoarea nominala de 0,1 lei
  • Actionarii vor putea subscrie la majorarea capitalului in termen de 31 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca data de inregistrare, daca hotararea este publicata inainte de aceasta data.

  • Statul, actionar minoritar

Grupul Rompetrol va detine, in urma majorarii capitalului, direct si prin companii pe care le controleaza, peste 54,6% din actiunile Rompetrol Rafinare. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati
.
Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar.
In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat.

Daca statul ar vinde la bursa actiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar incasa 1,184 miliarde de lei, suma rezultata din inmultirea numarului de actiuni la rafinarie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent pret al actiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

Sechestru pe Rompetrol Rafinare

Rompetrol pregateste noi procese cu statul roman


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.