Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la un eveniment organizat de BNR, ca, in ultimii 20 de ani, politicul a "impins" in spatele Bancii Nationale responsabilitatea mentinerii stabilitatii macroeconomice a tarii, BNR fiind chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice.

"In ultimii 20 de ani, in care Romania si-a transformat economia si societatea, intr-un efort exceptional al natiunii, un efort in interiorul caruia Banca Nationala a fost unul dintre vectorii de referinta, Banca Nationala a fost un catalizator al proceselor de transformare a economiei romanesti, de trecere la economia de piata si, in acelasi timp, este un stalp al stabilitatii preturilor si al stabilitatii monetare a tarii. As mentiona ca, asa cum tara si societatea au trecut prin dificultati in acesti 20 de ani, si Banca Nationala a fost unul din amortizoarele acestor dificultati, fie ca au fost dificultati generate de situatie economica, sociala si, de multe ori, de situatia politica a tarii. Nu intotdeauna politicul a reusit sa fie responsabil si, de prea multe ori, politicul a impins in spatele Bancii Nationale responsabilitatea mentinerii stabilitatii macroeconomice a tarii. Si acum, ca si in numeroase alte dati in ultimii 20 de ani, Banca Nationala a fost chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice", a declarat Traian Basescu, in deschiderea unui concert organizat pentru marcarea a 130 de ani de la infiintarea BNR, potrivit MEDIAFAX.

  • BNR, cea mai prestigioasa institutie a statului roman

El a adaugat ca este un parcurs exceptional al BNR ce caracterizeaza istoria Romaniei. "Este una din institutiile statului roman care nu poate fi separata de istoria statului roman. Banca Nationala a fost unul din catalizatorii vietii economica si sociale din Romania", a mai spus seful statului.
Traian Basescu a mai aratat ca Romania se afla intr-un efort consistent de ajustare economica, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar "avangarda" acestui efort este Banca Nationala a Romaniei. [Basescu: "BNR a reusit adesea sa substituie lipsa de profesionalism a guvernelor"]

"Multumesc Bancii Nationale pentru exceptionala prestatie din ultimii 20 de ani. Banca Nationala a Romaniei este cea mai prestigioasa institutie a statului roman. Acum catva timp, in perspectiva evenimentului de astazi, am decorat cu cele mai inalte distinctii ale statului roman conducerea BNR", a mai declarat Basescu.

Citeste si:
Dolarul american a ajuns să valoreze mai mult decât euro în România
Dolarul american a ajuns să...

El a facut si o gluma, referindu-se la prietenia dintre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
"De cate ori merg la Consiliul European, prima grija este sa-l intreb pe domnul presedinte Trichet cum se vede Romania de la Banca Centrala Europeana. Abia acum dezleg taina de ce tot timpul primesc acelasi raspuns ca si de la domnul Isarescu: sunt prieteni", a spus, zambind, seful statului.
De asemenea, el a reamintit faptul ca, la 4 septembrie 1990, premierul de atunci, Petre Roman, l-a numit in functia de guvernator al BNR pe Mugur Isarescu.

"Nu stiu daca a uitat cumva Mugur Isarescu, dar vreau sa-i aduc aminte un lucru, nici el nu e prea departe de o sarbatoare. Cred ca sarbatoarea lui a fost pe 4 septembrie, pentru ca, acum 20 de ani, pe 4 septembie, Petre Roman il numea guvernator al Bancii Nationale. La multi ani in functie, domnule guvernator!", a spus Basescu.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

  • Cel mai puternic bancher european, la Bucuresti

Si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a afirmat duminica ca Guvernul Romaniei ar trebui sa implementeze decizii curajoase pe plan economic si financiar si a felicitat Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii monetare in conditii foarte dificile.

"As vrea sa profit de aceasta oportunitate sa felicit Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii sale monetare in circumstante atat de dificile si pentru contributia la stabilitatea financiara a tarii datorita politicilor sale sanatoase in ceea ce priveste supravegherea. As vrea, de asemenea, sa incurajez Guvernul Romaniei sa implementeze deciziile curajoase care au fost si sunt necesare in domeniul politicilor financiare si economice", a spus Trichet in deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversarii a 130 de ani de la infiintarea BNR, relateaza Wall-Street.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

  • BNR, gardianul stabilitatii preturilor

Generatiile urmatoare vor judeca mai bine ce a facut corect si ce nu Banca Nationala a Romaniei, a declarat guvernatorul institutiei, Mugur Isarescu, mentionand ca intotdeauna banca centrala a fost de ajutor tarii in depasirea momentelor dificile.

"Cat priveste prezentul, e greu sa ne autocaracterizam. O pot face mai bine autoritatile statului, opinia publica. In numai 20 de ani, societatea romaneasca a trecut prin schimbari majore. Generatiile viitoare vor judeca mai bine ce am facut corect si ce nu am facut bine", a spus Isarescu.

Acesta a subliniat ca, in viitor, BNR ramane "ferm angajata" in indeplinirea mandatului de gardian al stabilitatii preturilor si al stabilitatii financiare in Romania.

[Alte declaratii ale lui Jean-Claude Trichet si ale lui Mugur Isarescu, cititi pe Wall-Street]

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Presedintele Basescu a venit la evenimentul organizat la Ateneul Roman impreuna cu sotia si a fost intampinat de guvernatorul Mugur Isarescu.
La concertul extraordinar sustinut de Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu", organizat in cadrul manifestarii "Zilele Bancii Nationale a Romaniei", au mai fost prezenti premierul Emil Boc, fostul presedinte Ion Iliescu, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

Legea de infiintare a BNR a fost publicata in Monitorul Oficial la 29 aprilie 1880, iar pe data de 5 septembrie a aceluiasi an, exact in urma cu 130 de ani, a avut loc prima sedinta a Consiliului institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.