Romania a avut in mai una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 0,9% fata de luna aprilie, fiind pe locul al saselea in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar preturile productiei au sporit cu 0,2%.
Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 5,6%, clasand tara noastra pe locul 10 in randul tarilor membre din punct de vedere al cresterii a acestui indice, potrivit Eurostat, citat de NewsIn.

Cea mai mare crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 17%, a fost inregistrata in Malta. Cresteri semnificative fata de preturile din mai 2009 au mai fost inregistrate si in Ungaria (9,1%), Grecia (7,3%) si Finlanda (7,1%), mai arata datele biroului european de statistica, Eurostat, care a centralizat informatii referitoare la cele 27 de state membre.


In schimb, singurele scaderi ale preturilor productiei industriale fata de mai 2009 au fost in Slovacia (-3,1%) si Letonia (-1,2%).
In mai, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 3,1% si cu 3,7% pe ansamblul blocului comunitar, fata de aceeasi luna din 2009.
  • Preturile din sectorul energetic au crescut in a cincea luna a acestui an cu 8,6% in UE si cu 7% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In mai s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 3,8% in UE si cu 3,9% in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 1% in UE si cu 0,7% in zona euro.
  • In schimb, preturile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,2% in UE, respectiv cu 0,1% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in mai 2010 o crestere a preturilor de 0,5% in blocul comunitar, respectiv de 0,2% in zona euro.
  • Fata de aprilie, preturile productiei industriale au inregistrat o usoara crestere, atat la nivelul intregului bloc comunitar, cat si in zona euro, de 0,2%, respectiv de 0,3%. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Ungaria (3,4%), Cipru (2%), Lituania (1,3%) si Slovenia (1,2%).
La polul opus s-au clasat Grecia (-0,6%), Suedia si Marea Britanie, ambele cu o scadere a preturilor la producatorii din industrie in luna mai fata de aprilie de 0,5%.
  • Preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 0,2% in zona euro si cu 0,3% in UE, in timp ce preturile la bunurile intermediare au crescut cu 0,8% in ambele regiuni in luna mai fata de luna precedenta. Preturile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,1% in zona euro si cu 0,3% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au scumpit cu 0,1% in zona euro si cu 0,2% in UE. In comparatie cu aprilie 2010, preturile din sectorul energetic s-au mentinut stabile in luna mai in zona euro, dar au scazut in UE cu 0,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.