Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania se afla intr-o stare slaba, iar al doilea semestru din 2010 va aduce o scadere a apetitului pentru tranzactii.

Aceasta a fost concluzia sondajului realizat de publicatia online de business Wall-Street.ro in randul a peste 50 de profesionisti din zona de private equity si consultanta financiara si legala.

Astfel, 56% dintre raspunsurile panel-ului de specialisti consultati de Wall-Street.ro au mentionat ca piata romaneasca de M&A este in prezent slaba, in timp ce 23% au considerat ca este satisfacatoare. De asemenea, 17% dintre respondenti au raspuns ca piata de fuziuni si achizitii se afla intr-o stare buna si doar 4% considera ca nivelul acesteia este excelent.

  • Scaderea numarului de tranzactii

Pentru al doilea semestru din 2010, aproape jumatate dintre respondenti (45%) anticipeaza o scadere a numarului de tranzactii, iar 48% prevad un declin al valorii tranzactiilor. In ceea ce priveste numarul tranzactiilor incheiate in a doua parte a anului, 23% dintre specialistii consultati vad o crestere, iar 32% previzioneaza stagnare comparativ cu primul semestru.

In privinta valorii totale a pietei de fuziuni si achizitii, 17% dintre respondenti vad un declin fata de primul semestru, iar 35% anticipeaza o stagnare.

“Daca pe plan global cele mai recente studii releva un usor optimism pentru al doilea semestru, specialistii din Romania prevad o scadere a apetitului pentru tranzactii. A ajuns un truism faptul ca piata de fuziuni si achizitii este in criza si ca trebuie sa asteptam pana in 2011 pentru ca activitatea de M&A sa atinga un nivel comparabil cu cel din anii 2007-2008”, a declarat Claudiu Vrinceanu, redactor-sef al publicatiei online de business Wall-Street.ro si coordonatorul sondajului .

In ceea ce priveste raportul de forte pe piata romaneasca de M&A, 74% dintre specialisti considera ca piata apartine cumparatorilor, iar 27% afirma ca vanzatorii au cea mai mare putere.

Citeste si:
Financial Forum 2022 - Impactul startup-urilor și IMM-urilor în...
Financial Forum 2022 -...

Segmentul healthcare/servicii medicale va fi cel mai bogat sector in ceea ce priveste numarul fuziunilor si al achizitiilor din al doilea semestru (38% dintre respondenti), locul al doilea fiind ocupat de Industria tehnologica/Media (15%).

Efectele generate de masurile de austeritate reprezinta cel mai important obstacol care sta in calea dezvoltarii pietei de M&A, potrivit a 47% dintre specialistii consultati.

Potrivit panel-ului de profesionisti, 28% dintre respondenti considera ca principala bariera din calea dezvoltarii pietei de M&A este criza financiara, iar 25% dintre specialisti au nominalizat refuzul vanzatorilor de a vinde la multiplii oferiti de potentialii cumparatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.