Omul de afaceri afirma ca reducerea salariilor din sistemul bugetar va avea ca efect doar revenirea, daca nu la normalitate, macar la decenta. Intr-un interviu acordat Wall-Street, George Copos spune ca bani pentru creditare exista, iar romanii trebuie sa isi recastige increderea in ei insisi, iar apoi Romania va fi credibila pe plan international.

  • Cum comentati masurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar?

George Copos: In 1990 aveam sansa unica de a dezvolta rapid sectoarele care puteau asigura progresul: educatia, sanatatea, infrastructura, agricultura, turismul. Dar, in loc sa facem asta, am aruncat banii pe fereastra, timp de 20 de ani.

A fost infiintat unui paienjenis de agentii si institutii publice si a crescut continuu numarul angajatilor la stat, ca si cheltuielile necontrolate cu salariile. Un timp, gaurile create in buget au fost acoperite prin vanzarea celor mai importante societati comerciale ale Romaniei: Romtelecom, Petrom, BCR, Dacia, Sidex, BRD si altele.In loc ca din banii aceia sa se refaca scoli, sa se renoveze spitale, sa se construiasca autostrazi, sa se realizeze centuri ocolitoare, sa se introduca curent electric, apa ori canalizare, banii s-au dus in sporuri, majorari si cresteri. Cheltuielile de personal s-au triplat in ultimii 5 ani.

Este extrem de neplacut pentru mine, ca om de afaceri, sa constat ca tot acest dezmat pe banii publici se realizeaza pe socoteala mediului privat, care alimenteaza bugetul prin taxele si impozitele pe care le plateste. Iar aparatul birocratic se auto-alimenteaza: pentru a-si justifica existenta, inventeaza noi proceduri, cat mai complicate, noi formulare de completat, noi situatii de depus, etc. Astfel incat o buna parte din activitatea unei societati comerciale se duce in completarea de formulare, in loc sa se duca in crearea de valoare adaugata.

  • Totusi, credeti ca vor fi vizibile si efecte pozitive ale acestor masuri?

George Copos: Cred ca reducerea de personal in aparatul de stat nu va avea ca efect decat revenirea, daca nu la normalitate, macar la decenta. Mai ales se va reduce clientela politica, deoarece aceasta este cea care umfla statele de functiuni. Pe scurt, efectele vor fi pozitive, sub cel putin doua aspecte: in primul rand, se vor reduce cheltuielile publice si, in al doilea, aparatul de stat, fiind mai redus, va fi obligat sa simplifice procedurile. Daca nu o vor face si vor pastra actualele proceduri va fi rau pentru toata lumea.
Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Citeste integral interviul pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.