Criza, masurile de austeritate impuse si gradul ridicat de ingrijorare si pesimism instalat pe teritoriul Romaniei, se concluzioneaza simplu: tot mai multi oameni nu mai reusesc sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi.

In general, cetatenii UE cred ca saracia a crescut la toate nivelurile in anul precedent sondajului Eurobarometru privind impacturile sociale ale crizei: 6 din 10 cred ca saracia a crescut in zona lor locala, trei sferturi percep o crestere a saraciei in tara lor si 60 % considera ca saracia a crescut pe tot cuprinsul UE.

Criza si apelurile la masuri de austeritate se reflecta in perceptia oamenilor cu privire la saracie.

  • Grecia iese in evidenta cu 85 % dintre respondenti care considera ca saracia a crescut in tara lor.83 % dintre francezi, 82 % dintre bulgari, 77 % dintre romani si 75 % dintre italieni impartasesc, la randul lor, acest punct de vedere privind propriile tari.
  • 7 din 10 romani si greci se asteapta ca situatia financiara a gospodariei lor sa se deterioreze, in altele, perceptiile s-au imbunatatit.De exemplu, 23 % dintre letoni se asteapta ca situatia financiara in gospodariile lor sa se deterioreze (in scadere de la 65 %, in iulie 2009), 32 % dintre lituanieni (in scadere de la 58 %, in iulie 2009) si 20 % dintre maghiari (in scadere de la 48 %, in iulie 2009).
  • In prezent, mai putini respondenti din Letonia, Polonia, Regatul Unit, Belgia si Finlanda se asteapta sa ramana someri pe termen lung in cazul in care si-ar pierde slujba actuala.
O proportie semnificativa a cetatenilor UE sustin ca au probleme financiare

Unul din sase europeni a sustinut ca gospodaria sa nu a avut bani sa plateasca facturi curente, sa cumpere alimente sau alte articole de consum zilnic cel putin o data pe parcursul ultimului an si 20 % aveau dificultati in a tine pasul cu facturile casnice si angajamentele de credit la momentul efectuarii sondajului (mai 2010).

Pentru 15 % este vorba despre o lupta continua, in timp ce 3 % ramasesera in urma cu unele facturi sau angajamente de credit si 2 % aveau probleme financiare reale si ramasesera in urma cu multe astfel de plati.

Costurile ingrijirii medicale, o problema generala

Aproximativ 3 europeni din 10 au sustinut ca, in ultimele sase luni, costurile ingrijirii medicale, ale ingrijirii copilului sau ale ingrijirii pe termen lung pentru ei sau pentru cei apropiati lor au devenit mai greu de suportat: 11 % au considerat ca a devenit „mult mai dificil” si 18 % ca a devenit „oarecum mai dificil”.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Un european din sase nu este prea increzator sau nu este deloc increzator ca isi va mentine locul de munca
Ca si in martie 2010, 18 % dintre respondentii care au un loc de munca nu sunt prea increzatori sau nu sunt deloc increzatori ca vor putea sa isi pastreze locul de munca actual in urmatoarele 12 luni, iar 49 % cred ca ar fi destul de putin sau deloc probabil sa poata sa isi gaseasca un nou loc de munca in termen de sase luni, in cazul in care ar fi concediati.

Criza ameninta viitoarele drepturi la pensie

In sfarsit, in ceea ce priveste viitoarele venituri, 73 % dintre cetatenii UE fie anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse sau cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie sau sa economiseasca mai multi bani pentru batranete. In acelasi timp, 20 % sunt foarte ingrijorati ca venitul lor la batranete va fi insuficient pentru o viata decenta, iar 34 % sunt destul de ingrijorati de o astfel de posibilitate. In 17 state membre, o majoritate a respondentilor sunt foarte sau destul de ingrijorati ca venitul lor la batranete nu va fi adecvat pentru a putea trai in demnitate.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.