Intr-o perioada in care Guvernul "se chinuie" sa adune bani la buget prin taierea veniturilor, costul orar al fortei de munca a crescut in primul trimestru al anului cu 1,82% fata de trimestrul precedent.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in invatamant, administratie publica si sanatate si asistenta sociala, potrivit datelor de la Intitutul National de Statistica, conform NewsIn.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,86%), industria prelucratoare (-2,98%) si industria extractiva (-2,39%), datele fiind ajustate dupa numarul de zile lucratoare. In serie bruta, cifrele sunt asemanatoare.

Majorarea cea mai importanta a costului orar al fortei de munca a provenit de pe componenta salariala, cu un avans de 1,87%, in timp ce costurile nesalariale (indirecte) au urcat cu 1,64%.

Fata de aceeasi perioada din 2009, costul orar al fortei de munca s-a majorat cu 4,74%, cele mai mari cresteri fiind in industria extractiva (15,86%) productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (12,94%) si informatii si comunicatii (12,76%).
Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in invatamant (-5,67%), administratie publica (-1,50%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (-1,30%).

Potrivit datelor publicate anterior de INS, castigul salarial mediu net a fost in martie de 1.509 lei, mai mare cu 7,6% in termeni nominali fata de martie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.