Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a prezentat in cadrul unui seminar pe tema modernizarii Romaniei o viziune sintetica asupra crizei economice, invocand o serie de lectii de baza pe care le adreseaza politicienilor, mediului privat si populatiei.

Primul din sfaturile oferite de Valentin Lazea este: "sa nu dai niciodata ceva ce ai putea fi nevoit sa iei inapoi”. Altfel zis, sa nu promiti in campanii electorale cresteri ale salariilor si pensiilor ce nu pot fi sustinute pe viitor.

“Pentru cheltuielile permanente este nevoie de finantare din venituri permanente, iar pentru multi lectia aceasta de baza vine acum ca o surpriza”, spune Lazea, citat de Wall-Street.ro. In opinia sa, cheltuielile permanente nu trebuie sa fie finantate din venituri exceptionale, asa cum sunt imprumuturile sau privatizarile.

“Perioada de bani castigati usor a luat sfarsit pentru totdeauna”, este un alt lucru pe care economistul-sef al BNR considera ca romanii ar trebui sa-l constientizeze. Lazea spune ca modelul de satisfacere al consumului intern prin importuri va trebui sa fie inlocuit treptat cu modelul de productie pentru piata externa, iar apoi pentru export.

Restul sfaturilor "albe, pentru zile negre" date de economistul-sef al BNR, cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.