Dupa ce a observat ca salariile angajatilor din companiile de stat nu pot fi reduse cu 25%, Guvernul a gasit o alta modalitate. Executivul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate.

Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unitatile care au efectuat deja restructurari, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluari, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de miercuri a Executivului. Intrebata de presa daca reevaluarea bugetului este echivalenta la toate companiile cu reducerea salariilor, Muntean a aratat ca reevaluarea reprezinta un prim pas in acest sens, relateaza Realitatea.net.

Si Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a confirmat deciaza Executivului. Aceasta a declarat ca Guvernul a decis ca salariile vor fi reduse si in cazul angajatilor din companiile de stat, insa a mentionat si Compania Nationala de Investitii printre unitatile care au efectuat deja restructurari si nu vor mai fi introduse in categoria celor ale caror bugete vor fi reevaluate.

Astfel, procedura prin care Executivul va "impozita" angajatii companiilor de stat presupune stabilirea unui plafon salarial maximal, iar din castigul care depaseste acest plafon, o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate. Potrivit unor surse din Executiv, plafonul salarial va fi fixat probabil la peste 5.000 lei, adica cu mult peste salariul mediu pe economie. [Nicio diferentiere: Toate pensiile scad]

"Adunarile generale ale actionarilor si consiliile de administratie vor fi mandatate sa ceara managerilor din aceste companii si regii sa vireze unele sume catre fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cota de peste 70% va fi virata la fond. Reducerea cu 25% a salariilor in cadrul acestor companii de stat nu este posibila si nu va fi aplicata", au aratat sursele citatede Realitatea.net.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Cititi si: Seitan: Salariile din companiile nationale vor fi reduse

Administratia s-a dat batuta si renunta la greva

Lista ministerelor unde angajatii castiga mai mult ca sefii

Vladescu: Nu scadem salariile angajatilor CFR


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.