Cu toate ca Guvernul Romaniei si-a asumat in trecut responsabilitatea de a creste veniturile bugetare pana la 39% din PIB, acestea au ramas tot la 30-31% din produsul intern brut, in timp ce cheltuilele cu sectorul public tind in continuare sau chiar depaseasc 40% PIB.

In cadrul prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei prezentat joi, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a acuzat Guvernul de minciuna, scrie Realitatea.net. El a declarat ca promisiunile facute pana acum de guvernanti, potrivit carora veniturile bugetare vor creste pana la 39% din PIB, au fost mincinoase.

Isarescu considera ca aceasta este singura explicatie pentru numeroasele esecuri inregistrate de autoritati la capitolul incasari la buget. Guvernatorul BNR a mai explicat ca Guvernul analizeaza atat alternativa disponibilizarilor de bugetari, cat si pe cea a majorarilor de taxe, decizia finala urmand sa fie luata de Cabinetul Boc in scurt timp.

In cadrul conferintei de presa sustinute joi la orele 18 de Presedintele Traian Basescu, acesta a anuntat masurile ce urmeaza sa fie adoptate pentru "salvarea economiei Romaniei", mai precis: taxele nu vor creste, insa salariile si pensiile vor scadea cu pana la 25%. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

La finalul anului 2009, veniturile bugetare reprezentau 31% din PIB.

"Nu cred in guvernele de tehnocrati"

Guvernatorul BNR a mai declarat joi ca nu crede intr-un Guvern de tehnocrati deoarece deciziile de maxima raspundere sunt politice si trebuie asumate de cei "care au mers in fata romanilor" si au castigat votul acestora.

"Eu nu cred acest lucru. Guvernele Romaniei trebuie sa fie politice. Deciziile sunt politice, sunt de o maxima responsabilitate. Ele trebuie sa fie asumate politic de oameni care au mers in fata romanilor si au castigat votul", a raspuns Isarescu, intrebat daca un Guvern de tehnocrati ar putea fi solutia in acest moment.

Premierul Emil Boc, ministrul de finate, Sebastian Vladescu, alti ministri, dar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu au discutat miercuri cu presedintele Basescu despre acordul cu FMI. O noua discutie a avut loc joi dimineata, dar intre liderii partidelor din coalitia de guvernare: Emil Boc si ministrul Economiei, Adriean Videanu din partea PDL, Marko Bela din partea UDMR, presedintele executiv UNPR, Gabriel Oprea, si liderul minoritatilor altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian. Mai multi lideri PDL, dar si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu au vorbit recent despre necesitatea unei remanieri. [Stolojan: Salariile si pensiile trebuiau inghetate din 2009]

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

"Nu poti sustine 6 milioane de asistati social cu 4 milioane de lucratori"

Potrivit guvernatorului BNR, Romania se comporta ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poti sa pastrezi 6 milioane de asistati sociali cu 3 milioane de lucratori in sectorul neguvernamental si cu un milion de bugetari. Isarescu a precizat ca alte tari care au acest model de stat social au, in schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca in Romania.

Isarescu a adaugat ca, de prin 2007, Romania tinde sa aiba parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, in vreme ce pe partea de venituri, ponderea este de 30-31% din PIB. "Asa nu putem ramane", a atras atentia Isarescu, citat de NewsIn. [Romania are nevoie de un Guvern extrem de abil ca "sa scape"]

In ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar, stabilita la 5,9% din PIB pentru acest an, Isarescu sustine ca cea mai proasta varianta ar fi ca aceasta sa fie atinsa prin arierate sau cu reducerea investitiilor.

Citeste si:
Romania, printre statele UE care au inregistrat rate anuale negative
Romania, printre statele UE...

El a adaugat ca "nu poti sa vorbesti permanent despre situatia pensionarilor, cand salariul mediu pe o familie de om care munceste este mai mic decat pensia medie din Romania". "Nu putem vorbi de solidaritate daca nu ne gandim si la partea cealalta. Cu ceilalti 3 milioane nu putem fi solidari?", s-a intrebat retoric guvernatorul.

"Nu mai comentez posibilitatea majorarii taxelor"

Desi in urma cu aproximativ o saptamana sustinea ca este total gresita majorarea impozitelor pe timp de criza, Isarescu a spus joi, in cadrul prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, ca nu va mai comenta posibilitatea majorarii taxelor

Mugur Isarescu preciza saptamana trecuta ca nu sustine masuri de majorare a taxelor in actuala perioada, noteaza Wall-Street.ro.

"Nici eu, nici Banca Nationala nu suntem partizanii unei asemenea eventualitati. Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada cu activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Nici sa spun ca putem ramane asa cu presiuni sociale si politice de cheltuieli bugetare mari, care tind spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri bugetare care nu pot fi mai mult de 30-31% din PIB. Uitati ce se intampla in jurul nostru, trebuie sa luam o decizie", spunea Isarescu.

Citeste si:
Turcan: Salariul minim va creste in 2020 de la 2.080 lei la 2.230 lei
Turcan: Salariul minim va...

Majorarea impozitelor are si costuri inflationiste, iar o crestere a TVA-ului poate provoca un "soc inflationist", declara anul trecut Mugur Isarescu, guvernatoul BNR. [FMI ar accepta un deficit mai mare, dar cere ajustari de 2 mld. euro]

Din discutiile de ieri pe axa Guvern - Presedintie - FMI s-a desprins ideea ca nu poate fi evitata cresterea cotei unice si a TVA, cifrele maxime fiind 20%, respectiv 24%. Masura ar putea avea efecte dramatice asupra economiei si mediului de afaceri, spun finantistii, managerii, avocatii si antreprenorii consultati de Wall-Street.ro.

"Estimam ca rata inflatiei va creste"

Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 4,2%, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la combustibili (1,95%). BNR estimeaza ca rata anunala a inflatiei se va mentine la 4,2% pana la sfarsitul acestei veri, astfel Banca Centrala se va incadrea in tinta stabilita pentru inflatie in 2010, mai precis 3,5%.

Citeste si:
Sediul BNR a fost cuprins de fum. Clădirea a fost evacuată de urgență
Sediul BNR a fost cuprins de...

Prognoza noastra nu este schimbata cu mult fata de ce estimam inainte. Va urma o oarecare stagnare a procesului dezinflationist datorita efectului de baza. Prognoza noastra este sa ramanem la o rata a inflatiei pe la 4,2% pana spre sfarsitul acestei veri. In toamna speram sa vedem vesti mai bune si pana spre primavara anului viitor estimam o dezinflatie mult mai acentuata, iar apoi o stagnare”, a declarat Mugur Isarescu, citat de Wall-Street.ro.

Rata inflatiei a coborat in conditiile in care aprecierea leului a ieftinit usor serviciile si a atenuat cresterea preturilor la alimente si marfuri nealimentare.

"Ne mentinem intentia de a adera la zona euro din 2015"

BNR inca mentine intentia Romaniei de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2015, in ciuda dificultatilor din prezent din aceasta zona si a problemelor structurale pe care le are economia romaneasca.

"Nu este vorba de a dorinta, ci este vorba de a putea sa intram in zona euro. Altfel, intrarea in zona euro devine un slogan foarte periculos. Noi suntem in faza in care rebuie sa evaluam daca putem sa facem ceea ce este necesar pentu a intra in zona euro. Consider, in continuare, ca tinta de a adopta euro in 2014-2015 este una pozitiva pentru ca ea functioneaza si ca un catalizator", a mai zis Mugur Isarescu.

Romania intentioneaza sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015, insa trebuie sa reduca deficitul bugetar pana sub 3% din Produsul Intern Brut si sa il sustina sub acest nivel si sa respecte celelalte criterii de convergenta nominala din Tratatul de la Maastricht.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.