Fondurile europene par a fi singura solutie pentru ca economia Romaniei sa iasa din recesiune, in contextul in care investitiile straine directe sunt tot mai mici, iar consumul, care in trecut a fost motorul de crestere pentru economia romaneasca, scade din ce in ce mai mult.

Romania trebuie sa invete din povestea de succes a Poloniei sa atraga mai multe fonduri europene, dar si sa invete sa le utilizeze corect si sa finalizeze cat mai multe programe finantate din fonduri europene.

“Fondurile europene sunt chiar utile si, daca sunt folosite eficient, chiar produc restructurare, produc dezvoltare, competitivitate si chiar sustenabilitate. Mirarea fata de Polonia nu a fost ca a avut crestere economica, ci ca a avut o crestere in cativa ani chiar in timpul crizei, iar ei spun foarte clar ca au reusit datorita faptului ca au luat fondurile europene drept investitii intr-o perioada in care investitiile nu veneau de nicaieri, mai ales investitiile straine”, a declarat Vasile Puscas, consultant specialist pentru programe europene la Banca Transilvania.

Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009, avansul economiei fiind de 1,7% in timp ce toate celelalte state membre se aflau in recesiune, inclusiv Romania, care a inregistrat o contractie a Produsului Intern Brut de 7,1%.

Totusi, pentru ca Romania sa ajunga la nivelul Poloniei trebuie sa isi stabileasca o strategie de restructurare economica si dezvoltare sustenabila si, cel mai important, sa o urmeze.


Ce trebuie sa faca un potential beneficiar de fonduri europene?

De multe ori potentialii beneficiari de fonduri europene nu parcurg toate etapele unui proiect, iar in multe dintre cazuri ajung sa ceara co-finantare de la banci foarte tarziu sau nu au o relatie buna cu compania care le ofera consultanta.

“Sfatul meu ar fi ca toti posibilii beneficiari, ca sunt companii private, companii sau institutii publice, sa priveasca fondurile europene drept o sursa de investitii, deci destinata investitiilor pentru programe de dezvoltare, pentru ca nu orice fel de programe economice-sociale sunt finantate, doar programele de dezvoltare corelate cu programele europene. In al doilea rand, orice posibil beneficiar ar trebui sa se intereseze la o banca in ceea ce priveste sursele de acoperire a investitiilor”, a detaliat consultantul special al Bancii Transilvania.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Mai multe detalii despre folosirea fondurilor europene in Romania cititi in Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.