Procentul beneficiarilor care renunta la semnarea contractelor pentru proiecte de competitivitate economica finantate din fonduri structurale a inceput sa creasca, din cauza crizei, ceea ce ar putea afecta nivelul absorbtiei, a declarat directorul AMPOS-CCE din Ministerul Economiei.

"La nivelul lui decembrie-ianuarie, procentul de retragere era de 13%. Nu e tragic, dar cum trendul e in crestere, poate deveni un fenomen ingrijorator, iar nivelul absorbtiei fondurilor europene ar avea de suferit", a spus, miercuri, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (AMPOS-CCE), Catalina Melita.

"Deocamdata nu avem retrageri dupa ce a inceput implementarea proiectului", a adaugat oficialul Ministerului Economiei, precizand ca retragerea din astfel de programe in curs de implementare implica rambursarea banilor si o dobanda/penalitate in cazul nerambursarilor la timp, informeaza NewsIn.

Principalele probleme care duc la renuntarea semnarii contractelor tin de accesul dificil la cofinantare, mai ales odata cu accentuatrea crizei in Romania, precum si de razgandirea beneficiarilor cu privire la oportunitatea investitiei in acest moment.

"Perioada de criza se suprapune cu perioada de implementare, iar unii beneficiari isi redimensioneaza nevoia de investitii", a mai spus Catalina Melita.

La randul sau, directorul diviziei pentru fonduri structurale din cadrul Raiffeisen Bank Romania, Adrian Raducan, a explicat ca bancile sunt reticente in acordarea cofinantarilor pentru diversi beneficari deoarece "nu exista o garantie de plata a grantului planificat in cazul in care vor fi descoperite vicii in implementarea, respectiv decontarea proiectului".

Catalina Melita a precizat ca autoritatea are 46 de oameni care se ocupa de cele 1.000 de contracte aflate in implementare, respectiv monitorizare, control si plati, precum si de selectia proiectelor eligibile din cele peste 5.000 depuse.

Romania are aprobate 4.000 de proiecte din fonduri structurale, in valoare de 9 miliarde euro, din care Autoritatile de Management au semnat 2.400 de proiecte cu o valoare de piata de 5 miliarde euro, declara la inceputul acestei luni secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El preciza ca platile efective se cifreaza la 700 milioane euro si ca abia din 2009 a demarat procesul de absorbtie. "2007 a fost un an al negocierilor, 2008 a fost unul al inceperii implementarii, iar in 2009 s-a reusit demararea procesului de absorbtie, care este unul de lunga durata", a precizat Dragoi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.