41 de deputati ai Partidului Democrat Liberal (PDL) au initiat o propunere legislativa prin care cele 700.000 de firme din Romania sunt obligate sa-si angajeze nu un contabil, ci doi, cu norma intreaga, argumentul principal din expunerea de motive fiind ca angajarea part-time a dus la “proliferarea muncii la negru”.

"Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract partial de munca sau in baza unei conventii civile”, se arata in textul propunerii de modificare a Legii contabilitatii, potrivit Money.ro.

Ceea ce inseamna ca, orice firma care are nevoie de servicii contabile, adica aproape toate cele 700.000 de firme active in prezent in Romania, indiferent de marime, vor trebui sa angajeze un unul, ci doi contabili. Insa problema este ca un contabil nu are ce face la o singura firma (presupunand ca este vorba despre un IMM) 8 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, majoritatea persoanelor care au aceast slujba tin contabilitatea pentru mai mult de 10 firme simultan.

Initiatorii propunerii legislative apreciaza ca pe piata serviciilor contabile s-a profitat de anumite confuzii create de terminologia folosita in legislatie. “Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar insemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public”, arata deputatii semnatari, potirivti NewsIn.

Daca intentia deputatilor este una buna, si anume reducerea numarului de persoane care lucreaza la negru, acestia au uitat ca orice lege are doua taisuri. Daca avantajul ar fi micsorarea economiei gri, dezavantajul aceastei masura este ca legea poate determina putinele IMM-uri care au supravietuit forfetarului sa-si inchida portile. Reactia poate ar fi una extrema, insa trebuie luata in calcul, pentru ca nu ii poti impune unei firme care are 5 intrari si 3 iesiri pe luna sa isi angajeze nu unul, ci doi contabili.

Printre deputatii PDL care au initiat aceasta modificare a legii se numara Sulfina Barbu, Gheorghe Albu, Petru Calian, Mircia Giurgiu, Silviu Prigoana.

Propunerea legislativa semnata de deputatii PDL a ajuns la Senat, ea urmand sa fie avizata in comisiile specializate si votata in plen. Daca trece de Senat, textul ajunge in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.