Desi criza a lovit Romania mai tarziu, impactul acesteia este mult mai mare. Drept dovada este si rata somajului din tara noastra, care in ultimul an si jumatate a crescut aproape de trei ori mai repede decat cea din Uniunea Europeana (UE), potrivit unei analize a The Money Channel realizata pe baza datelor Eurostat si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In septembrie 2008, la izbucnirea crizei, rata somajului era in Romania de 3,9% potrivit datelor ANOFM, in timp ce in UE, media era deja de 7,1%. Insa in ultimele 18 luni, somerii romanii s-au inmultit si inmultit. Astfel, la finele lui 2009, rata somajului a ajuns sa depaseasca maximul ultimilor 6 ani si 8 luni (n.r. o rata a somajului de 7,8%), iar in prezent, Romania ocupa locul cinci in UE ca ritm de crestere a somajului, scrie Cotidianul.ro.

Recesiunea a lovit mai toate tarile Uniunii, astfel ca angajatorii au facut disponibilizari masive, iar unele tari au suferit mai mult. Cel mai lovit stat membru este Letonia, unde rata somajului a crescut de aproape trei ori din septembrie 2008 pana in ianuarie 2010, la 23%.

Si in celelalte doua state baltice, Estonia si Lituania, rata somajului s-a majorat de peste doua ori.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.