Familiile din Romania au economisit in medie 274 lei (65 euro), adica circa 12,1% din venitul total mediu lunar obtinut in trimestrul III din 2009, de 2.268 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 87,9% din veniturile totale, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In intervalul iulie-septembrie din 2009, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.994 lei lunar pe gospodarie. Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in trimestrul al treilea decat in trimestrul anterior, informeaza NewsIn citand datele INS aferente trimestrului III.

Venitul total mediu lunar a fost de 781 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 687 lei, din care cea mai mare pondere, 72,5%, au a avut-o numai consumul. In intervalul iulie-septembrie din 2009 impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele au avut o pondere de 16,5% in totalul cheltuielilor gospodariilor, cheltuieli de productie de 5,8%, cheltuielile de alta natura de 3,7%, in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din total. Ceea ce inseamna ca romanul de rand abia reuseste sa-si acopere cheltuielile cu hrana si locuinta, antreprenoriatul fiind din pacate un "vis indepartat".

Astfel, cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul III din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (19,4%), bauturi alcoolice si tutun (7,1%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,2%).

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,7% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care romanii beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.


Veniturile banesti au fost in medie de 6,1 ori mai mari decat cele in natura

In trimestrul al treilea din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali (n.r. fara scaderea inflatiei), de 2.268 lei pe gospodarie si 781 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.950 lei lunar pe gospodarie (672 lei pe persoana), iar cele in natura de 318 lei lunar pe gospodarie (110 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 52,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul al treilea din 2009, dar au scazut usor fata de nivelul de 52,3% din trimestrul anterior. Veniturile in natura au reprezentat 14% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

In trimestrul III, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,4% din salarii (in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul anterior), de 22,5% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 7,4% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 31,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,6%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul III din 2009, a revenit si veniturilor salariale (29,8%) si celor din prestatii sociale (28%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.