Chiar daca in 2009 apetitul investitorilor a atins cote minime si multi dintre jucatorii straini care in trecut vizitau Romania o data pe luna, acum au sters tara noastra de pe lista posibilelor destinatii, lucrurile s-ar putea schimba in 2010.

Unde investim?

Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanta imobiliara More Real Estate Services, afirma ca 2010 este un an de tranzitie pentru Romania si crede ca actuala criza va continua, o exceptie fiind cazul in care noul guvern va lua masuri durerorase pentru a opri scaderea economiei si va stabiliza acest sector. Astfel, dupa ce Grecia isi va reveni, lucru ce ar putea sa se intample in primele luni ale anului, presiunea se va muta asupra altor tari, Romania fiind printre primele pe lista.

“In acest context, o familie cu ceva bani pusi deoparte, ar trebuie sa fie prudenta si sa urmeze o strategie conservatoare. Pentru orice eventualitate, 30-35% din veniturile de care dispune ar trebui sa ramana intr-un depozit bancar, tinandu-se cont atat de rata dobanzii, cat si sub ce termeni poate fi intrerupt contractul si perioada pe care se intinde rata”, a declarat Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanta imobiliara More Real Estate Services

Recomandarile de investitii ale specialistilor difera in functie de profilul fiecaruia, neexistand un raspuns universal.

Cum economisim?

Pentru cei mai conservatori, care nu doresc sa isi asume riscuri importante realizand investitii in imobiliare sau actiuni, cea mai buna solutie este economisirea prin plasarea banilor in depozite. Daca in 2009 moneda europeana a fost cea mai profitabila pentru pastrarea economiilor, anul acesta analistii mizeaza pe leu pentru economisire.

“Consider ca leul ar trebui sa fie moneda de preferinta pentru economisire pentru populatie in 2010 deoarece exista conditiile necesare pentru ca presiunile de depreciere a leului sa scada”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.

Cititi integral recomandarile specialistilor privind investitiile si economiile din 2010 pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.