Reprezentantii FMI au cerut autoritatilor romane sa elimine subventiile la cele 10 companii de stat monitorizate, a declarat luni secretarul de stat in ME, Tudor Serban, precizand ca in 2010 cel mult 3 firme mari vor mai primi subventii, respectiv C.N. a Huilei, CFR Calatori si Infrastructura.
"Nu s-a discutat despre disponibilizari si inghetari de salarii. Subventiile trebuie sa dispara, pentru ca asta este politica Fondului Monetar International", a afirmat Serban, potrivit NewsIn.

"Cred ca sapte companii (din cele 10 monitorizate n.r.) vor rezista fara subventii si anul viitor se vor acorda doar la doua sau trei companii. Este vorba de CNH, CFR Infrastructura si CFR Calatori, iar singura care ar putea fi privatizata anul viitor este CFR Marfa", a completat el.

Subventii taiate la Metrorex

In privinta Metrorex, care opereaza metroul bucurestean, secretarul de stat a explicat ca aceasta companie va trebui, probabil, "sa-si gaseasca solutii interne".

"Metrorex are argumente slabe pentru a solicita subventii, pentru ca numarul de calatori a crescut cu 25%, la 750.000 (pe zi n.r.), si va trebui sa justifice foarte bine pentru ce mai solicita subventii de la stat", a spus Serban.

El a precizat ca la intalnirea de la Ministerul Finantelor s-a discutat despre solutiile ce ar trebui gasite in cazul societatilor cu probleme grave, care nu au realizat profit si nici nu mai sunt subventionate.

"Termoelectrica nu primeste subventii, chiar daca are probleme, iar in aceste conditii ei trebuie sa stabileasca clar cu se va calcula gigacaloria si pretul kilowatt-ului", a declarat secretarul de stat.

Serban a mentionat ca in acest an vor fi disponibilizati in sectorul mineritului circa 600 de angajati, de la Compania Nationala a Huilei Petrosani, urmand ca anul viitor sa mai fie concediati alti 1.000 de salariati.

"Anul asta am avut subventii mai mici cu 20% decat anul trecut si avem un deficit al fondului de salarii din minerit de 35 de milioane de euro, pentru luna decembrie", a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie din august, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii.

Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.