Redresarea economiilor din Europa emergenta, categorie in care este inclusa si Romania, va fi mai lenta decat a statelor dezvoltate si a altor regiuni emergente din lume, din cauza fluxurilor de capital reduse, iar recuperarea va fi inegala, estimeaza FMI.
"Revenirea a inceput intr-adevar (...), ceea ce inseamna ca economia reincepe sa creasca", a spus directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Strauss-Kahn, care a adaugat ca inca nu s-a terminat criza.

"Cata vreme somajul nu descreste este dificil de spus ca s-a terminat criza. Perioada dintre redresarea cresterii si nivelul maxim al somajului ar putea fi de 14 luni", a subliniat seful institutiei financiare, mentionand ca exista inca riscuri si in sistemul financiar mondial, informeaza Wall-Street.

Totodata, FMI estimeaza ca in Europa emergenta, dupa contractia PIB cu 5,2% in 2009, rata de crestere economica din 2010 va fi de numai 1,8%.

"Redresarea in statele emergente din Europa va fi mai lenta decat in alte regiuni emergente din lume, deoarece multe economii vor continua sa intampine probleme importante de ajustare, avand in vedere ca fluxurile de capital vor ramane probabil reduse pentru o perioada", mai subliniaza FMI, intr-un raport privind perspectivele pentru economia globala.

Fondul mai atrage atentia ca "recuperarea va fi inegala: unele economii emergente europene, mai ales statele baltice, vor continua sa se comprime si in 2010, dar cresteri semnificative ale productiei sunt asteptate in alte tari, mai ales in Polonia si Turcia", informeaza NewsIn.

In ceea ce priveste Europa de Sud si Sud-Est, clasificare in care este inclusa si Romania, economiile din aceasta zona vor suferi o contractie a PIB cu 7,5% in acest an, urmata de o usoara scadere si in 2010, cu 0,1%.

"Europa emergenta a fost afectata deosebit de tare de scaderea intrarilor de capital, ceea ce a dus la contractia importanta a economiile din statele baltice, Bulgaria si Romania, desi cursul de schimb a reactionat ca un neutralizator al socurilor in economiile cu regim de flotare flexibil", se precizeaza in analiza FMI.

In ultimele luni, ritmul contractiei economiilor a incetinit semnificativ in regiune, in timp ce apetitul pentru risc a revenit si exporturile s-au reluat, desi creditul privat ramane lent si somajul continua sa creasca. Puterea raspunsului la criza prin politici macroeconomice a depins in mare parte de spatiul de manevra pe care fiecare stat l-a avut la dispozitie si care a variat foarte mult, subliniaza FMI.

Spre deosebire de economiile dezvoltate, care si-au permis introducerea de stimulente fiscale, state precum Italia, Grecia si majoritatea economiilor emergente nu au avut suficiente resurse pentru a introduce masuri de stimulare a activitatii economice, subliniaza FMI.

"Mai mult, majoritatea statelor din Europa emergenta au fost puse in dificultate si de iesirile de capital strain sau de riscurile ca aceasta tendinta sa se accentueze. Unele dintre aceste tari au fost obligate sa isi intareasca politica monetara si sa recurga la o politica fiscala mai restrictiva, fiind indeosebi cazul economiilor cu un regim de curs fix. Recent, diminuarea aversiunii la risc a permis unora dintre economiile emergente sa reduca ratele dobanzilor", arata raportul FMI.

Institutia mai subliniaza ca, desi ritmul de scadere a activitatii economice s-a temperat, redresarea va fi probabil modesta in urmatoarele trimestre. Revenirea in a doua jumatate a acestui an este alimentata mai ales de cresterea exporturilor si o reluare a productiei, cu sustinerea permanenta a stimulilor oferiti de stat.

Proiectiile indica o iesire din recesiune a zonei euro in a doua parte din 2009, cu o consolidare a acestei tendinte in 2010, in timp ce inflatia va ramane scazuta, apreciaza expertii FMI.


Economia Romaniei isi va "reveni" abia in 2010


Iar in ceea ce priveste Romania, Fondul estimeaza ca economia va scadea cu 8-8,5% in 2009, pentru a-si reveni in anul urmator cu 0,5%. Estimarea a fost revizuita de la o proiectie anterioara de comprimare a PIB-ului Romaniei cu 4,1% anul acesta, avansata in primavara acestui an.

Pe de alta parte, potrivit 9AM, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizand pe o performanta medie a agriculturii.

Totodata, FMI apreciaza ca rata medie a inflatiei va scadea in Romania, de la 7,8% cat a fost anul trecut, la 5,5% anul acesta, urmand ca in 2010 sa coboare la 3,6%.

Pe de alata parte, Banca Nationala a Romaniei estimeaza o rata medie a inflatiei mai redusa pentru finele lui 2009, de 4,3%, ceea ce ar marca revenirea inflatiei in banda tintita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

In privinta deficitului de cont curent, FMI estimeaza ajustarea acestuia la 5,5% din PIB in 2009, de la circa 12,4% din PIB anul trecut. Pentru 2010, deficitul balantei de plati al Romaniei ar trebui sa se mentina aproximativ constant, la 5,6% din PIB. De asemenea, estimarea pentru deficitul de cont curent a fost revizuita fata de proiectia anterioara, inaintata de FMI in primavara, de 7,5% din PIB.

Invocand deteriorarea mai rapida decat se asteptau a activitatii economice in Romania, reprezentantii FMI au stabilit cu autoritatile romane si noi tinte pentru deficitul bugetar. Astfel, obiectivul pentru acesta a fost revizuit la 7,3% din PIB in 2009, de la 4,6% din PIB.

In 2010, Romania trebuie sa corecteze deficitul bugetar sub 6% din PIB. Nivelul anuntat recent de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, pentru finalul anului viitor, este de 5,9% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.