Business 2 Iulie 2009 15:48
Programul reprezinta, in viziunea specialistilor, o posibilitate de resuscitare a creditarii si de relansare a economiei.
Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ce va insemna acest program pentru economia romaneasca si care vor fi rezultatele vizibile in evolutia ulterioara.


Cu toate ca este privita ca o masura electorala, programul "Prima Casa" reprezinta sperantele tuturor partilor implicate in economia romaneasca, ce tintesc relansarea acesteia, cat si resuscitarea creditarii.

"Programul este clar o masura electorala ca multe altele, dar prin implicarea sectorului privat si a unor voci din asociatiile oamenilor de afaceri, cat si din partea dezvoltatorilor si a bancilor private se poate ajunge la o formula inteligenta, nu spun optima sau ideala, dar inteligenta care are capacitatea de a crea efecte de multiplicare in economie", este de parere Radu Limpede, analist economic.

"Repet, nu este meritul guvernantilor, de aceea este bine ca avem o presa online, scrisa si TV care popularizeaza mesajul sectorului privat si cred ca este un program care ar putea avea efectele scontate in economie, dar pe langa acesta este necesara accelerarea programului de reabilitare a blocurilor comuniste, pentru ca in ritmul in care se desfasoara acest program ne trebuie 120 de ani sa-l terminam, pana atunci fiind necesara insa daramarea acestor cladiri"
, adauga Limpede.



Programul initiat de guvern, cu participarea sectorului privat prin implicarea bancilor comerciale aduce in prim plan si alte neajunsuri din economia autohotna, in special din sistemul financiar, in contextul crizei. Potrivit brokerilor, una din marile carente, care au dus la puternica deteriorare a mediului economic, a fost lipsa de comunicare, unde zic acestia, in general, mai este enorm de mult de facut.

"In primul rand, trebuie sa invatam sa comunicam, daca fiecare vorbeste pentru el si castiga cel mai vocal, acest fapt nu se numeste comunicare. Consider ca unul din aspectele dureroase si nocive din toamna anului trecut a fost exact lipsa comunicarii. Cu exceptia Bancii Centrale prin vocea Guvernatorului, a fost creat un vid de comunicare care evident ca a lasat loc unei inflatii de opinii, pareri si polemici mai mult sau, mai degraba, mai putin avizate", subliniaza Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

O alta mare problema, care s-a ridicat in momentul stoparii creditarii si a deteriorarii puternice a economiei nationale, a fost in opinia Ancai Bidian increderea in si intre institutiile financiare, solutia in opinia sefei Brokerilor de credite din Romania este atitudinea proactiva.


Mai multe despre bancile intrate in Prima Casa, asteptarile institutiilor financiare, succesul programului si adevaratii sai castigatori cititi in Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.