Persoanele din mediul rural care vor sa-si demareze mici afaceri menite sa revitalizeze meseriile traditionale, precum olaritul, prelucrarea lemnului sau realizarea de tesaturi, vor primi sprijin financiar si consiliere, a anuntat ministrul muncii, Marian Sarbu.
"Ministerul Muncii are la dispozitie in urmatorii 4-6 ani aproximativ 4 miliarde euro pentru asemenea proiecte. Programul Sanse Pentru Comunitatea Rurala (SCOR), lansat astazi, va facilita crearea unor afaceri individuale pentru a sustine sursele de venit ale cetatenilor si comunitatilor rurale. Estimam ca acest proiect va ajuta aproximativ 2.300 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca", a spus Sarbu, citat de NewsIn.

Ministrul Muncii sustine ca in urmatorii trei ani vor fi acordate minimum 150 de burse de merit pe acest proiect si ca cel putin 150 de persoane vor fi asistate in vederea elaborarii planului de afaceri si a pregatirii documentelor pentru inregistrare.

Totodata, taranii vor primi "un stimulent" lunar de 600 lei, pentru a incuraja participarea acestora la cursurile de formare profesionala, potrivit Wall-Street.


Economia zonei rurale va mai fi stimulata si prin suplimentarea cu 101,69 milioane euro a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), la finele acestui an. Suma va completa bugetele unor masuri din cadrul programului, a declarat Viviana Vasile, director in cadrul Ministerului Agriculturii.

"Conform Planului European de Redresare Economica (PERE) urmeaza a se oferi un stimulent pentru economia europeana, prin alocarea a cinci miliarde euro pentru proiecte din domeniul energetic, infrastructura in banda larga (infrastructura de internet) si proiecte pentru noile provocari (schimbari climatice, energii regenerabile, biodiversitate, gestiunea resurselor de apa, inovatie si restructurarea sectorului produse lactate). Din suma alocata pentru Planul European de Redresare Economica, Romaniei ii revine suma de 101,69 mil euro care suplimenteaza bugetul initial alocat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala", se arata in datele MAPDR transmise agentiei NewsIn.

Astfel, masurile din cadrul PNDR ale caror fonduri vor putea fi suplimentate sunt: "Modernizarea exploatatiilor agricole”, ”Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, ”Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, ”Plati de agro-mediu”, “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” si “Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, mai noteaza Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.