Criza financiara ii va determina pe romani sa reduca in primul rand din cheltuielile cu renovarea/dotarea locuintei si a celor pentru petrecerea timpului liber si mai putin din banii alocati pentru mancare, ingrijire personala, alcool si tutun, arata cel mai recent studiu realizat de 360insights.

Studiul a reusit sa exploreze atat perceptia romanilor asupra crizei financiare, cat si starea de spirit si solutiile de economisire pe care acestia le-ar gasi in momentul in care criza i-ar afecta in mod direct.

Desi la nivel personal oamenii o resimt mai putin, exista perceptia ca totusi criza financiara pare sa cuprinda din ce in ce mai mult tara noastra. La ora actuala starea generala pare a fi una de tensiune si asteptare legata de ceea ce se intampla in jurul lor. Aceasta stare se datoreaza faptului ca 2/3 dintre romani afirma ca nu au informatii concrete si nu stiu exact ce inseamna criza atat de des amintita. Se pare chiar ca mai mult de jumatate dintre ei considera ca totul ar putea fi o exagerare de moment din partea mass-media, tocmai datorita lipsei resimtirii unor efecte directe aspupra propriei persoane. Romanii observa mai degraba efectele crizei la cei din jur si mai putin asupra lor. Prin urmare tara este afectata, dar eu ca individ mai putin.

Astfel dintre efectele asociate crizei, romanii au constatat ca cei din anturajul lor isi fac din ce in ce mai multe griji in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca (94%), pe cand din randul celor intervievati doar 44% au fost afectati in mod direct. De asemenea exista perceptia ca oamenii au inceput sa intarzie in achitarea datoriilor catre banci (91%), dar in mod direct doar 38% se confrunta cu aceasta problema. In ceea ce priveste gasirea unei surse de venit suplimentare doar 45% au luat in considerare aceasta posibilitate, dar uitandu-se la cei din jur perceptia asupra procentului celor care au inceput deja ca caute este mult mai mare, si anume 90%. Putini dintre ei ar privi criza ca o oportunitate pentru a face diferite investitii in aceasta perioada (26%).

Dintre efectele care ii afecteaza in mod direct si care au inceput sa-si puna deja amprenta asupra comportamentului romanilor se numara in primul rand fluctuatia monedei europene (96%) care creaza o stare de neliniste si nesiguranta in ceea ce priveste propria familie. Oamenii incep sa-si puna intrebari legate de modul in care isi vor putea intretine in viitor familia si prin urmare incep sa caute diferite solutii. Printre cele mai la indemana pare a fi tendinta de a reduce din cheltuielile actuale si a se indrepta spre produse mai accesibile ca pret (2/3 dintre cei intervievati sustin ca deja cumpara produse mai ieftine sau la promotie).

In ceea ce priveste ariile in care romanii mai degraba ar economisi, pe primul loc se gasesc cheltuielile legate de constructia si dotarea locuintei (in jur de 60% din cei ce aveau astfel de cheltuieli), urmate de cele destinate petrecerii timpului liber (vacante, iesit in oras) – aproximativ 50% din cei ce aveau astfel de cheltuieli. Economisirea nu inseamna insa si renuntarea totala la aceste produse ci mai degraba gasirea unor solutii mult mai convenabile (promotii, oferte, destinatii mai accesibile). Se pare ca romanii nu sunt pregatiti sa se intoarca la un stil de viata mai auster si sa abandoneze anumite standarde cu care s-au obisnuit tocmai de aceea se vor adapta la contextul crizei cautand preturi mai mici. Produsele la care in schimb nu vor renunta si pentru care vor reduce cel mai putin cheltuielile sunt cele alimentare (doar 11% vor reduce acest tip de cheltuieli), utilitatile (doar 24%) si produsele de ingrijire personala (doar 28%). De asemenea, pentru cei care au masina aceasta ramane in continuare principalul mod de locomotie (70%), nevazand folosirea mijloacelor de transport ca o modalitate de a economisi bani.

Viciile - consumul de alcool si tutun - nu fac parte din randul cheltuielilor la care oamenii ar renunta, astfel numai 43% cei care aleg produse din aceasta categorie se gandesc sa reduca intr-un fel consumul. Romanii nu pot renunta atat de usor la "micile placeri", cele care fac ca trecerea spre un stil de viata mai limitat sa fie mai lina (57% dintre cei intervievati nu reduc astfel de cheltuieli).

De asemenea s-au putut constata diferente in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor si intre diferite segmente de varsta, precum si venit. Prin urmare, tinerii raman in continuare preocupati de modul in care apar in fata celorlaltor si vor reduce mai putin cheltuielile pentru imbracaminte si accesorii vestimentare. Pentru ei interesul acordat crizei este mult mai redus fata de cel al altor segmente de varste. Primind in continuare suport din partea familiei sau pur si simplu adaptandu-se mult mai usor la schimbare, tinerii se detaseaza mult mai facil de ceea ce se intampla si sunt in continuare preocupati de dezvoltarea propriei persoane. Cei mai in varsta insa se dovedesc mai sensibili in fata schimbarilor care par sa ii ameninte. Pentru ei pare sa fie destul de important sa nu reduca din sumele pe care le alocau mancarii, dar si consumului de tigari si alcool, acestea din urma aducandu-le in continuare evadarea de la grijile de zi cu zi. In ceea ce-i priveste pe cei cu un nivel de educatie mai inalt, lista lor de cumparaturi ramane intacta, acestia caracterizandu-se si printr-o siguranta in sine mult mai mare. Criza financiara pare sa-i afecteze mai putin, ei dand dovada si de mai multa informare legata de ceea ce se intampla la ora actuala. Mai mult decat atat cei cu o pregatire profesionala superioara par sa fie mult mai increzatori in traversarea acestei perioade dovedind o capacitate de adaptare mult mai mare la contextul actual (se percep mai flexibili in a desfasura diferite activitati, in a se implica in diferite domenii de activitate altele chiar decat cele pentru care s-au format).

Pentru unii dintre cei chestionati, criza poate fi un factor care sa puna capat consumului excesiv si irational care a caracterizat Romania ultimilor ani. Oamenii ar putea deveni mai cumpatati si mai selectivi in procesul de alegere al produselor care ii inconjoara, iar lista de cumparaturi sa devina cu adevarat o carte de identitate a consumatorului si nu doar o insiruire impulsiva de produse.

La momentul actual insa exista inca o detasare fata de ceea ce se intampla in plan economic, iar criza ramane deocamdata un fenomen care afecteaza Romania si mai putin pe romani in mod direct.

Datele mentionate reprezinta rezultatul atat a unui studiu cantitativ realizat pe un esantion reprezentativ la nivel urban (800 de persoane), cat si a unui studiu calitativ, ambele studii fiind desfasurate in perioada 15 ianuarie-15 februarie 2009, de catre 360insights.

Oamenii considera ca exista criza in Romania?


Efectele crizei la nivel general si personal

Reducerea cheltuielilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.