Nume sonore de oameni de afaceri s-au transferat, la sfarsitul anului trecut, direct pe lista marilor datornici de la Fisc. Unii spun ca i-a lovit criza, altii dau vina pe Finante.

In fruntea noilor datornici privati par sa stea fratii Micula, care “populeaza” lista datornicilor cu patru dintre companiile lor. Firmele fratilor Micula au invadat lista cu datornici la bugetul statului, pe 31 decembrie 2008, Finantele executandu-le silit pentru o suma ce depaseste 15,4 milioane de euro.

Cea mai mare datorie o au pe European Foods, de aproximativ 25 de milioane de lei (5,84 milioane de euro). Urmeaza Scandic Distilleries, cu datorii totale la stat de peste 21,58 milioane de lei (peste 5 milioane de euro). Apoi Transilvania General Import-Export, care se ocupa cu distribuirea produselor fabricate pe platformele Scandic Distilleries si European Food si care a acumulat datorii de 19,31 milioane de lei (peste 4,51 milioane de euro).

Lista firmelor patronate de fratii Micula prezente in lista datornicilor este incheiata de Rieni Drinks, care imbuteliaza ape minerale si bauturi racoritoare, cu o datorie la bugetul de stat de aproximativ un milion de lei. Toate sumele sunt in executare silita, mentioneaza Ministerul Finantelor. “Sunt niste intarzieri la firmele noastre, dar se va rezolva. O sa platim”, ne-a declarat Ioan Micula, unul dintre actionarii firmelor.

Firmele fratilor Micula nu sunt singurele din domeniul alimentatiei care au acumulat datorii importante la stat. Una dintre firmele mari lovite de criza, in special de deprecierea leului, este producatorul de ulei Ultex, care a acumulat datorii de peste 20 de milioane de lei.

Firma apartine omului de afaceri Vasile Nitescu, care declara la inceputul acestei luni pentru “Ziarul Financiar” ca producatorul lucreaza in acest moment in pierdere deoarece pretul semintelor de floarea-soarelui a scazut de la 1.050 de lei pe tona la 750 de lei, iar un litru de ulei costa acum chiar si 4 lei in lanturile internationale de magazine, fata de 8 lei cat costa anul trecut.

Pe lista mai apar cele doua fabrici de vagoane ale omului de afaceri Cristian Burci, cu datorii insumate de 8,97 milioane de lei (peste doua milioane de euro). Actionarul majoritar de la Astra Vagoane Arad si Romvag Caracal spune ca principalul vinovat pentru datoriile sale la stat este chiar Ministerul Finantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.