Deputatul Sulfina Barbu a declarat ca nu a pus niciodata in discutie anularea „ecotaxei”, ci a solicitat Guvernului amanarea OG 25/2008, pe o perioada determinata, pentru a se solutiona numeroasele aspecte neclare ale ordonantei de guvern. In acest timp, ecotaxa produce efecte negative asupra agentilor economici.

„In urma dezbaterii din data de 18 februarie cu producatori, importatori si retaileri, am solicitat Guvernului suspendarea pentru 3-4 luni a intrarii in vigoare a efectelor OG 25/2008 vizand ecotaxa, ca urmare a numeroaselor probleme identificate de cei afectati si generate de lipsa de claritate a ordonantei”, a afrimat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, conform unui comunicat.

Aceasta adauga ca momentan nu exista un laborator de testare a biodegradabilitatii pungilor, absolut necesar pentru un asemenea demers. De asemenea, ordonanta are mai multe neclaritati, cum ar fi lipsa unei definitii clare a biodegradabilitatii, a unor precizari privind aplicarea sau nu a TVA-ului asupra taxei si privind marcarea si inscriptionarea pungilor. Tot presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic arata ca pot aparea confuzii in ceea ce priveste evidentierea ecotaxei pe bonul fiscal la vanzare. „In plus, la noi se discuta despre introducerea taxei per punga, in conditiile in care practica europeana vizeaza taxarea per kilogram. Toate aceste neclaritati si omisiuni ale ordonantei afecteaza activitatea tuturor celor implicati, producatori, importatori sau retaileri”, explica aceasta.

Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic lucreaza la ordonanta de guvern din 2008 pentru completarea unei legi corecte, insa Ministerul Mediului nu ofera niste raspunsuri si niste pareri pentru ca acest demers sa aiba loc mai repede. Intarzierea acestuia are ca victime agentii economic, afectati de ecotaxa. „In conditiile in care grupul de lucru de pe langa Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si-a inceput deja activitatea pentru a aduce modificarile si completarile necesare OG 25/2008, astfel incat sa avem o lege clara si nediscriminatorie, solicitam Ministerului Mediului sa isi exprime concret punctul de vedere asupra problemelor ordonantei. La dezbaterea organizata in Parlament, Ministerul Mediului a fost invitat sa isi exprime punctul de vedere, insa niciun reprezentant al ministerului nu a participat la discutii. Pana la corectarea prevederilor privind ecotaxa, aceasta produce efecte grave asupra agentilor economici”, a conchis Sulfina Barbu.

Ministerul Mediului: Ordinul privind ecotaxa pentru pungi nu va fi blocat, ci va fi adaptat

Sulfina Barbu cere Guvernului amanarea cu 3-4 luni a aplicarii ecotaxei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.