Mai multe tari europene, printre care si Cehia, detinatoarea presedintiei UE, s-au declarat ieri impotriva unui plan special pentru a ajuta Europa de Est in fata crizei economice, asa cum propusese Ungaria. Totusi, presedintele Traian Basescu a anuntat, la finalul Consiliului European informal, gazduit de Bruxelles, ca tarile bogate ale UE privesc pozitiv sustinerea statelor est-europene, membre ale Uniunii.

In cadrul unei reuniuni desfasurate in preambulul Summitului UE de la Bruxelles dedicat crizei economice, Ungaria a propus un plan de ajutor de 190 de miliarde de euro pentru sprijirea sectorului financiar al statelor central si est-europene, precum si relaxarea criteriilor de aderare la zona euro, scrie Cotidianul. Suma ar urma sa provina de la bancile europene, FMI si guvernele statelor UE. Potrivit premierului ungar Ferenc Gyurcsany, masurile ar urma sa impiedice "ca o noua cortina de fier sa divizeze Europa in doua".

Insa propunerea Ungariei, privind un planul ajutorare a tarilor din Europa de Est, a fost respinsa de mai multe state, in frunte cu Cehia, care detine presedintia UE, noteaza Adevarul.

Mai multi lideri, intre care premierul ceh Mirek Topolanek si premierul eston Andrus Ansip, au atras atentia ca nu sunt necesare masuri care ar crea diferente intre statele membre si ar duce la aparitia unui nou bloc in cadrul Uniunii. "Sustin un ajutor UE pentru orice tara care ar avea nevoie, nu neaparat pentru cele din Europa de Est", a declarat Topolanek.

Totusi, presedintele Basescu vede pozitiva atitudinea tarilor bogate, la finalul Consiliului European informal de duminica, acesta anuntand ca tarile mari furnizoare de resurse ale UE, in frunte cu Germania, au avut "o pozitie pozitiva" privitoare la sprijinirea tarilor din Europa de Est care sunt membre UE, potrivit Wall-Street. Traian Basescu a declarat ca reuniunea informala a liderilor din statele UE le-a creat tuturor participantilor sentimentul ca solidaritatea va functiona deplin, in vremuri de criza economica, intre membrii Uniunii, desi summitul nu s-a incheiat cu concluzii, avand un caracter neoficial.

In ceea ce priveste propunerea de accelerare a procedurii de aderare la zona euro, Adevarul adauga ca, nici aceasta nu a primit spijinul presedintelui Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Potrivit acestuia, o schimbare a criteriilor de aderare la moneda euro nu este posibila prea curand. "Nu cred ca putem schimba criteriile de aderare peste noapte. Asa ceva nu este fezabil", sustine Juncker.

In opinia sa, Europa de Est nu formeaza un bloc, ci exista probleme specifice de la tara la tara, iar asupra lor trebuie decis de la caz la caz.

Criza financiara din estul si centrul Europei presupune riscuri pentru Uniunea Europeana, dar masurile necesare pentru contracarea situatiei au fost luate, a declarat duminica presedintele francez Nicolas Sarkozy, dupa summitul european consacrat crizei financiare, continua Wall-Street.

"In ceea ce priveste estul si centrul Europei, exista un risc economic si politic pentru ei si pentru noi", a declarat Sarkozy, potrivit Reuters, in conferinta de presa de dupa summit.

Tot la intrunirea de la Bruxelles, atat presedintele Bancii Central Europene, Jean Claude Trinchet , cat si presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, au dat asigurari participantilor la urmatoarea reuniune ECOFIN din martie se vor lua masuri pentru ca bancile mama sa-si sprijine subsidiarele din Europa Centrala si de Est, potrivit presedintelui Basescu.

"Punctul de vedere comun al Consiliului a fost ca bancile subsidiare care isi desfasoara activitatea in tarile nou-intrate in UE si au bancile-mama in zona euro trebuie sa fie sustinute", a declarat Traian Basescu, citat de Adevarul. Acesta a adaugat ca "esential este ca bancile (straine) din Romania sa mentina liniile de creditare acordate societatilor romanesti... O parte dintre bancile straine mi-au transmis si mie, si guvernatorului BNR ca nu vor intrerupe liniile de creditare", potrivit Cotidianul.

Reprezentantii bancilor sunt de aceiasi parere, directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, declarand ca Uniunea Europeana trebuie sa ajute membrii din estul Europei, care se confrunta in prezent cu dificultati economice si ai caror locuitori nu sunt "cetateni de mana a doua" ai UE, potrivit Wall-Street.

"UE are o obligatie sa ajute aceste tari din Est, pentru ca acolo nu locuiesc cetateni europeni de mana a doua", a spus Treichl, la o conferinta de presa la Viena.

Presedintele SUA, Barack Obama, a acceptat invitatia de a participa la summitul din 5 aprilie de la Praga, intre Statele Unite si liderii UE, a anuntat, ieri, la Bruxelles, premierul ceh Mirek Topolanek. Daca pana acum mai existau unele incertitudini, acum Casa Alba a confirmat participarea lui Obama. Intalnirea, care ii va reuni pe sefii de stat si de guvern ai Uniunii si pe presedintele SUA, se va desfasura imediat dupa reuniunea NATO de la inceputul lui aprilie, din Franta si Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.