Primul ministru francez, Francois Villon, declara acum doua zile ca in scopul ameliorarii efectelor crizei economice care a condus la recentele greve de la Paris, ca Guvernul propune un plan anticriza de investire masiva in sectoarele cheie.

Ele sunt: infrastructura, invatamantul si cercetarea. UE, in ansamblu, si SUA raspund crizei tot prin finantarea sporita a sectorului de cercetare, dezvoltare si inovare.

Teoretic, prin Pactul National pentru Educatie si Cercetare, Romania s-a angajat sa se sincronizeze cu lumea civilizata. In practica, datele facute publice pana acum arata o alocare bugetara pentru cercetare in anul 2009 la jumatate din nivelul stabilit anul trecut - adica de circa 10 ori mai mica, ca procent din PIB, decat media europeana a ultimilor ani. Situatia pare sa pericliteze ceea ce s-a castigat firav in ultimul an, inclusiv pactul mai sus mentionat. Ceea ce merita reclamat in schimb consta in aplicarea principiul enuntat la sange: bani contra reforma, nu alimentarea institutelor capuse care nu produc nimic!

Nu cred ca e bine sa vaslim cu spatele spre viitorul Romaniei. Multi altii gandesc ca mine. Asociatia Ad Astra, de pilda, a lansat de curand o invitatie la prezentarea pozitiei sale privind reforma in sistemul academic si de cercetare in contextul crizei economice actuale, urmata de o conferinta de presa la care membrii Asociatiei vor raspunde intrebarilor audientei.

Prezentarea si conferinta de presa vor avea loc maine, joi, 5 februarie 2009, la ora 10:30, in Sala Brancusi, pusa la dispozitie de Camera Deputatilor. Confirmarea participarii se poate face la office@ad-astra. ro si bojariu@clicknet. ro pana miercuri 4 februarie ora 24.


Despre autor:

AndreeaVass.ro

Sursa: AndreeaVass.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.