Restantele romanilor la credite au ajuns, la finele lui 2008, la 2,865 miliarde lei (719 milioane euro), in crestere de 2,6 ori fata de decembrie 2007, ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate dublandu-se in aceeasi perioada. Recuperatorii de creante consultati de Wall-Street anunta luni grele in care colectarea debitelor se va face cu mari dificultati.

Daca in decembrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor insumau 1,092 miliarde lei (302,5 milioane euro), la finele anului trecut restantele romanilor la credite au ajuns la 2,865 miliarde lei (719 milioane euro).

Firmele si locuitorii din capitala aveau, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai mari restante, in valoare de 823,09 milioane lei (206,5 milioane euro), in usoara scadere insa fata de finalul lui noiembrie, cand totalizau 858,33 milioane lei (227 milioane euro).

Mai multe detalii despre cei mai mari restantieri gasiti aici.

  • Comportamentul de plata anormal pentru companii

„In ultimele luni ale anului 2008 am observat o inrautatire a comportamentului de plata a companiilor. Multe dintre acestea nu mai au posibilitatea sa isi achite datoriile, chiar daca au cele mai bune intentii, din cauza efectelor pe care criza financiara le are asupra activitatii lor”, a comentat, pentru Wall-Street, Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI Romania.

Compania Coface, ce activeaza si in piata colectarii de creante, a observat o inrautatire a comportamentului de plata in randul societatilor comerciale din economia romaneasca.

“Daca inainte de criza puteam vorbi de un comportament de plata normal, desi scadentele la plata erau de 30 zile, debitorii reuseau totusi sa realizeze platile la aproximativ 60 de zile de la scadenta, astazi, in plina criza economica, se poate observa ca cel putin in randul firmelor din sectorul constructiilor platile se realizeaza cu intarzieri de peste 150 zile de la scadenta”, a declarat Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager in cadrul Coface Romania.

  • Restantele companiilor vor creste. Recuperarea se va face tot mai greu

Pe de o parte, Iulian Urban, fondator Urban si Asociatii, asteapta ca in 2009 valoarea creantelor neincasate din economia nationala sa creasca cel putin cu 100%. „Anul 2009 va fi cel in care foarte multe datorii nu se vor stinge prin lichiditati, ci multe dintre ele vor implica realizarea unor tranzactii prin care bunuri vor fi acceptate ca moneda de schimb. Este destul de greu de apreciat unde va ajunge ca valoare piata colectarii debitelor la finalul lui 2009, intrucat, evolutia restantelor va depinde extrem de mult de cat de repede Romania va accesa un imprumut major international”, a declarat Urban.

Pe de alta parte, Iulian Urban are o parere distincta in ceea ce priveste cresterea sumelor care vor trebui colectate pentru banci. Astfel, acesta este de parere ca pe fondul agravarii crizei economice, bancile vor avea tendinta sa isi mentina cu orice pret clientii, persoane fizice sau juridice, buni sau rau-platnici.

  • Si restantele persoanelor fizice vor creste

EOS KSI a observat, de asemenea, o crestere a numarului de datornici bancari, mai ales pe segmentul creditelor pentru nevoi personale cu valori mari (in jurul cifrei de 10.000 de euro). „Desigur, sunt mai multi factori care contribuie la aceasta situatie actuala, precum cresterea ratei somajului, atat la nivel local, cat si in afara, in tari in care romanii lucrau (precum Spania sau Italia), dar si imposibilitatea romanilor de a-si refinanta imprumuturile sau deprecierea severa a monedei nationale”.

La randul sau, Coface estimeaza ca in 2009 o crestere de 30% a creantelor care trebuie colectate va fi posibila avand in vedere faptul ca traversam o perioada de criza financiara.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.