Romania trebuie sa decida cat mai rapid suma de care are nevoie si sa se adreseze oficial Comisiei Europene, daca doreste un imprumut extern ce ar putea fi doar mixt, adica atat de la Banca Centrala Europeana, cat si de la Fondul Monetar International, au declarat surse europene.

Romania nu a notificat inca formal Comisia Europeana cu privire la un eventual ajutor extern, dar ar trebui sa decida rapid in acest sens, stabilind mai intai suma de care are nevoie, au declarat surse europene, citate de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Ajutorul extern nu a ar avea insa cum sa fie exclusiv european, ci ar urma sa fie coroborat si cu un imprumut de la Fondul Monetar International, au precizat sursele citate.

Modelul urmat ar putea fi cel al Letoniei, care a primit un ajutor extern de 7 miliarde de euro, din care jumatate a venit de la Banca Centrala Europeana, 2,5 miliarde de la Fondul Monetar, iar restul de la mai multe state membre.

Chiar daca BCE ar contribui cu mai multe fonduri decat FMI, monitorizarea si aplicarea de sanctiuni in cazul in care conditiile stricte de imprumut ar fi incalcate s-ar face prin intermediul FMI, deoarece institutiile europene nu dispun de instrumente si de o baza legala de tipul unui imprumut FMI, au adaugat sursele europene.

Vizita recenta a delegatiei de experti ai Comisiei Europene in Romania a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern, a precizat Reprezentanta CE in Romania.

Ca urmare a unei stiri Reuters care anunta ca, in contextul vizitei unei delegatii de experti ai CE la Bucuresti, Romania ar fi demarat discutiile cu UE pentru un imprumut financiar de 6-7 miliarde de euro, Reprezentanta CE la Bucuresti a precizat ca scopul misiunii de experti nu era acesta.

"Aceasta vizita a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern", se arata in precizarile transmise de Biroul de Presa al Reprezentantei CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.