Inflatia se va reaccelera in ianuarie, in principal din cauza deprecierii leului, care va provoca scumpiri atat pentru alimente cat si pentru servicii, banca centrala riscand sa rateze si tinta pentru 2009, in ciuda temperarii inflatiei pana la 6,3% la finalul lui 2008, considera analistii.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate marti de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Economistii chestionati de NewsIn anticipau ca inflatia anuala se va situa in decembrie 2008 intre 6,6% si 6,8%. Nivelul inflatiei anuale din decembrie este semnificativ sub prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finalul lui 2008, de 6,7%, dar si sub nivelul inflatiei de la sfarsitul anului 2007 - de 6,57%.

"Datele despre inflatia la finalul lui 2008 transmit un mesaj pozitiv, de reluare a procesului de dezinflatie, insa presiunile sunt mari, in conditiile in care preturile alimentelor si serviciilor sunt influentate de cursul de schimb. In plus, in ianuarie nu ne mai ajuta nici evolutia preturilor la combustibili, dupa cresterea accizei", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El apreciaza ca, la un curs mediu anual de 4 lei/ euro in 2009, inflatia s-ar putea plasa la 4,5% la finalul anului, la limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei, in conditiile in care presiunile inflationiste determinate de deprecierea leului sunt contrabalansate de incetinirea consumului, in contextul temperarii cresterii economice.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza, pentru finalul lui 2009, un nivel al inflatiei intre 5 si 6%, deci cu minimum 0,5 puncte procentuale peste intervalul tintit de BNR, dar subliniaza ca evolutia preturilor in acest an depinde de mai multi factori, printre care esentiali sunt cursul de schimb, pretul petrolului sau productia agricola, determinata de starea vremii.

Laurian Lungu, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), apreciaza, de asemenea, ca inflatia se va situa, la finalul acestui an, intre 5 si 6%, principala necunoscuta fiind cursul de schimb.

In decembrie 2008, leul s-a depreciat cu 3,7% fata de luna precedenta, pana la un curs mediu de 3,9153 lei/euro. In primele zile ale lui 2009, cursul de schimb a ajuns insa la maxime istorice. BNR a afisat, luni, un curs de referinta de 4,2684 lei/euro, nivel istoric pentru moneda nationala.

"Nu este exclus nici un nivel al inflatiei sub 5% pentru finalul anului, insa depinde de curs. Am putea rata tinta de inflatie si in 2009. Anul trecut, productia agricola a fost foarte buna, insa acest lucru nu s-a vazut. La temperarea inflatiei in 2008 a ajutat ieftinirea petrolului, dar nu si evolutia preturilor la alimente", subliniaza si Anghel.

El mai precizeaza ca "inflatia in Romania are o inertie mult mai mare decat in cazul altor state europene".

"Temperarea inflatiei este mai greu de realizat in Romania decat al alte state din UE sau zona euro, lucru care vine si din structura diferita a cosului de consum, dar si din faptul ca noi avem inca un exces de cerere, care favorizeaza reglarea prin pret", a adaugat economistul-sef al BCR.

Anghel estimeaza ca, exceptand luna ianuarie, procesul dezinflationist va continua in prima jumatate a anului, ajutat si de efectul de baza favorabil, determinat de nivelul ridicat al inflatiei din perioada similara a anului trecut. In a doua parte a anului, inflatia s-ar putea reaccelera, pe fondul semnalelor negative din economie, desi excesul de cerere "ar putea disparea treptat".

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus 1%.

Pentru 2009, BNR si-a fixat o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar unii analisti au avertizat ca o noua ratare a tintei de inflatie ar pune in pericol obiectivul de a adopta euro in 2014, care presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb ERM 2, anticamera euro, in 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.