Romania importa o treime din gazul consumat de la rusi. Cantitatea de gaze din import s-a redus cu 30%, dar nu sunt probleme in sistem.

Romania nu risca vreo intrerupere a furnizarii de gaze naturale dupa ce Rusia a inchis robinetul catre Ucraina, prin care trecea 80% din gazul exportat in Europa. Desi Romania importa o treime din gazul natural consumat, deocamdata conductele romanesti continua sa fie alimentate cu gaze naturale, insa cantitatea s-a redus cu 30%, iar presiunea este mai mica, ne-a declarat Ioan Rusu, presedintele transportatorului roman de gaze naturale, Transgaz.
"Sistemul este bine incarcat la ora actuala. Populatia nu va fi afectata de vreo intrerupere de furnizare a gazelor naturale. La ora actuala nu avem probleme, iar diminuarea cu 30% a cantitatii de gaze naturale importate din Rusia poate fi atribuita atat disputei dintre Gazprom si Ucraina, cat si temperaturilor joase, care au acelasi efect.

Reducerea presiunii nu va face insa probleme alimentarii populatiei, nu s-a simtit nici in noaptea de sambata spre duminica, atunci cand s-a inregistrat cea mai joasa temperatura medie la nivelul tarii, de minus 12 grade Celsius", spune seful Transgaz. Consumul de gaze in Romania este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din productia interna, acoperite de Romgaz, Petrom si alte companii, sustine directorul dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia. Potrivit sefului Transgaz, Romania importa 9,5 milioane metri cubi de gaze pe zi.

Ca masuri suplimentare, Petrom, care acopera cam o treime din necesarul de gaze al Romaniei, pune in functiune sonda de la Paraieni si inchide combinatul chimic Doljchim, pentru a mari resursele de gaze pentru populatie, a adaugat Rusu. Sonda are o capacitate de 200.000 metri cubi gaze/zi.

Ioan Rusu nu exclude insa o reducere a presiunii gazelor in urmatoarele zile, datorata atat temperaturilor extrem de scazute, care influenteaza negativ fluxul gazelor naturale prin conducte, cat si cresterii consumului populatiei, care se intoarce din vacante.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.