In plina criza, retailerii continua sa se extinda. Probleme ar putea aparea din cauza intarzierilor la dezvoltatori.

Un an de criza pentru mai toate sectoarele economiei romanesti, 2009 se anunta a fi destul de bun pentru retaileri. Pentru majoritatea dintre ei, planurile de expansiune ar putea fi duse la indeplinire mai usor, avand in vedere scaderea preturilor la terenuri, dar si forta de munca mai numeroasa, efect al disponibilizarilor din alte domenii de activitate. Astfel, majoritatea lanturilor de super- si hipermarketuri au anuntat deja deschideri numeroase pentru 2009. Astfel, Carrefour a semnat deja, in cursul anului trecut, mai multe contracte de inchiriere pentru spatii din mari centre comerciale ce se vor deschide anul acesta. Primul magazin nou Carrefour al acestui an ar putea fi inaugurat in Constanta, unde retailerul francez a inchiriat 6.500 de metri patrati in Trident Plaza, construit de grupul Red.

Acesta va fi cea de-a doua unitate Carrefour din oras.

In a doua jumatate a anului, Carrefour va deschide si la Baia Mare, in Radius Shopping Business&Arts, precum si in Satu Mare, in cadrul Centrului Comercial Armonia. Investitia cumulata in cele doua proiecte este de aproximativ 150 de milioane de euro, iar suprafata per unitate este de 13.100 de metri patrati.

Exista insa si cazuri in care lanturile sunt nevoite sa mai reduca din avantul deschiderilor din cauza dezvoltatorilor. Este, spre exemplu, cazul Real, divizia de hipermarketuri a grupului Metro, care va deschide in acest an 5 unitati, cu doua mai putine decat previzionase initial, din cauza intarzierii inregistrate de dezvoltatorii imobiliari. Ultimul magazin al retailerului, al 20-lea din retea, a fost deschis pe 22 decembrie, la Suceava, in urma unei investitii de aproximativ 22 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.