Romania are de infruntat in 2009 o iminenta criza economica, semne ale acesteia devenind deja vizibile in ultima parte a anului 2008. Wall-Street a ierarhizat cele mai importante intrebari pentru 2009, de raspunsul carora va depinde evolutia atat a economiei, in ansambu, cat si a mediului de afaceri autohton.

Cand vom vedea varful crizei financiare?

Pe plan mondial, se asteapta concedieri asa cum nu am vazut de la Marea Depresiune, de acum 80 de ani. Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei si sistarea investitiilor in 2008, dar mai ales pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale.

Economistul Nouriel Roubini, cel care, in 2007, a semnalat ca o criza financiara globala va izbucni in scurt timp, a scris un comentariu pentru Bloomberg in care estimeaza o “contractie a economiei americane care se va prelungi cel putin pana la finele lui 2009”.

Mai multe informatii despre cand vom vedea 'varful crizei financiare' gasiti aici.

Cand se relaxeaza conditiile de creditare?

Normele de creditare vor fi modificate din ianuarie 2009, potrivit unei declaratii recente a prim-viceguvernatorului BNR, insa bancherii nu sunt "foarte optimisti" referitor la decizia pe care banca centrala o va lua privind noul regulament de creditare.

Specialistii vad insa necesara revizuirea regulamentului pentru a debloca finantarea, in contextul in care creditarea populatiei si firmelor de catre banci a continuat sa incetineasca puternic in noiembrie, dupa evolutia negativa din octombrie.

Mai multe date despre momentul in care conditiile de creditare s-ar putea relaxa gasiti aici.

Cu ce cadenta va creste somajul?

Zecii de mii de angajati ar putea intra in somaj tehnic in prima parte a acestui an, salariatii urmand sa fie (re)trimisi acasa.

Somajul va creste in Romania in 2009, insa nu va deveni o problema critica si ar putea ajuta la calmarea cererilor de majorari salariale excesive, a spus recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Mai multe informatii despre ritmul de crestere al somajului gasiti aici.

Cate falimente vom avea in 2009?

Numarul de falimente in randul firmelor romanesti va creste cu cel putin 30% in 2009, ca urmare a instabilitatii economice accentuate de o clasa politica iresponsabila, au declarat miercuri reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

Falimentele din retail, industria prelucratoare si constructii au inregistrat un numar dublu in perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie 2008, fata de perioada similara a anului trecut.

Mai multe detalii despre cate falimente vor fi inregistrate in Romania in 2009 gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.