Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut cu o treime in anul 2008, dupa cinci ani de crestere constanta, pe fondul declinului inregistrat de pietele de capital si al blocarii accesului la credite. Wall-Street prezinta astazi Topul celor mai mari 10 tranzactii pe plan global, dar si cele mai importante 10 ‘dealuri’ anuntate in 2008, pe piata romaneasca.

Deal-uri abandonate in 2008

Volumul total al fuziunilor si achizitiilor se ridica la 2,89 trilioane de dolari, cel mai slab nivel inregistrat din 2005, potrivit datelor preliminare publicate de Thomson Reuters. Cel mai dramatic semn al caderii pietei de M&A este reprezentat de numarul de tranzactii abandonate – mai mult de 1100 – in timp ce in anul 2007 au fost inghetate 870 de achizitii.

Top 10 tranzactii pe plan mondial

Lista urmatoare ierharhizeaza cele mai mari 10 fuziuni si achizitii de pe plan mondial, in functie de volumul valoric, potrivit datelor Thomson Reuters.

1. Preluarea producatorului de tigarete Philip Morris International de catre actionari, intr-o tranzactie estimata la 113 miliarde de dolari. De asemenea, Philip Morris International a cumparat in 2008 rivalul Rothmans Inc, pentru 2 miliarde dolari canadieni, in cadrul unei tranzactii prin care a preluat controlul celui de al doilea producator de tigarete din Canada.

2. Tranzactia prin care Belgienii de la InBev au preluat producatorul american de bere Anheuser-Busch, care detine jumatate din piata americana de bere, pentru suma de 60,4 de miliarde de dolari . Pentru realizarea acestei tranzactii, InBev a apelat la consiliere financiara din partea bancilor JP Morgan Chase si Lazard.

Mai multe detalii despre top 10 tranzactii pe plan mondial gasiti aici.


Top 10 tranzactii in Romania

Tranzactiile prind prima pagina a publicatiilor de business din intreaga lume, inclusiv in Romania. Cele mai 'tari' 10 de dealuri corporate din 2008, sunt urmatoarele, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil:

Locul 1: Asiban-Groupama

Preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ocupa prima pozitie in ierarhia celor mai importante 20 de tranzactii din 2008, aceasta fiind si cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

Locul 2: VIG - Unita

A doua mare tranzactie corporate provine din asigurari. Vienna Insurance Group a ajuns la un acord cu Uniqa Austria Group, in ceea ce priveste preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa. Grupul austriac Uniqa a platit circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, au spus surse apropiate afacerii.

Mai multe detalii despre top 10 tranzactii in Romania gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.