De la 1 ianuarie vor creste preturile la carburanti si la alcool. Majorarea preturilor la alimente va continua. De vina sunt cresterea accizelor si cursul leu-euro.

De la 1 ianuarie se vor scumpi in mod sigur carburantii si alcoolul. Aceasta din cauza majorarii valorii accizelor si a cursului de schimb la care acestea se calculeaza. Toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro se vor scumpi, cu exceptia tigarilor, al caror pret a crescut in avans in decembrie. Influentele in pretul carburantilor vor fi destul de importante. Acciza are o pondere in pretul benzinei de aproximativ 35%, iar in cel al motorinei de circa 26%.

Pe langa sporirea costului pe diferenta de curs, carburantii vor avea de la 1 ianuarie si accize marite.
Astfel, in afara de cresterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzina si de la 325 la 336 de euro pe tona de motorina. In final se va ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorina si una de 12 bani la litrul de benzina.

O majorare de preturi va avea loc si in rafturile cu bauturi alcoolice, in special pentru bauturile tari. Acciza este de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Cu cat bautura contine mai mult alcool, cu atat influenta noului curs in pret va fi mai mare. In cazul unei sticle de votca sau whisky de 1 litru (concentratie alcoolica 40%), scumpirea inseamna cam un leu. Influenta in pretul gazelor si al electricitatii este insesizabila, acestea avand accize foarte mici. Exceptia - energia electrica pentru consumatorii industriali, care se va scumpi cu 1,5% de la 1 ianuarie, in urma unei decizii a Autoritatii de Reglementare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.