In Romania, productia carnii de porc este mult sub cererea industriei procesatoare, asigurand doar 30% din necesar. Astfel ca singura optiune ramasa este importul masiv din alte tari, la preturi stabilite de producatorii straini si majorate de cheltuielile de transport si conversia leu-euro. De aceasta anomalie au profitat comerciantii de carne de porc ce au putut afisa preturi europene la calitati de multe ori inferioare. Avem probleme si la carnea de vita si la carnea de oaie, iar repercusiunile acestui deficit se reflecta, destul de dur, in preturile de la raft.

Romania este integrata in piata europeana si, de voie, de nevoie, se misca in acelasi ritm cu aceasta si, de asemenea, suporta normele impuse pe piata comunitara. „Problema majora a Romaniei pe sectorul carnii de porc este vaccinarea impotriva pestei porcine clasice, fapt ce duce la imposibilitatea de a intra in competitie cu produsele romanesti pe pietele europene. Asociatia Romana a Carnii (ARC) a facut un demers pentru o derogare de la aceasta interdictie, fapt ce a dus la anumite cerinte europene, adica utilizarea exclusiv a carnii europene in productia procesatorilor doritori sa vanda produse finite din carne pe piata europeana”, ne-a declarat Stefan Padure, reprezentantul ARC.

Pe de alta parte, pe langa fluctuatiile pretului la materie prima in moneda europeana, romanii trebuie sa suporte si conversia la moneda nationala. Astfel, am fost direct afectati atat ce scumpirea euro, cat si de faptul ca, anul acesta, pe piata europeana, carnea de porc s-a scumpit cu peste o treime. Pretul la carcasa situat, la inceput de an, la un nivel de 1,62 euro pentru calitate peste 58% carne, a atins un maximum de 2,25 euro in luna august. „Dupa cum se vede, a fost o crestere de aproape 40%. Cresterea la nivel european a avut ca baza presiunea fermierilor (crescatorilor de porci) si lipsa efectivelor din piata europeana. Situatia a fost aceeasi ca si in anul 2007, dar ecartul dintre cele doua grafice de pret a fost de 25% (maximul anului 2007 fiind de 1,8 euro)”, a explicat Stefan Padure, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Unicul avantaj al carnii din Romania este prospetimea, dat de achizitia comunitara din tari vecine, precum Ungaria.

Carne de vita din America Latina

La vita avem cam aceleasi probleme, nu exista exploatatii specializate pentru a avea, ca industriasi, parteneri de discutie, spun reprezentantii industriei de profil. Motivul este ca in ultimii ani s-au taiat foarte multe vite, acestea nefiind inlocuite cu altele. Ferma medie in Romania este de 2,3 animale, iar in aceste conditii este imposibil sa discuti de calitate si ritmicitatea aprovizionarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.