Al doilea an de integrare in Uniunea Europeana va ramane unul de importanta istorica pentru mediul de business din Romania. Criza unui sistem care s-a indepartat de valorile fundamentale ale capitalismului a transmis in 2008 ca ideea unei piete atotputernice, fara reguli, fara interventii, este una proasta. Wall-Street prezinta pentru al treilea an consecutiv topul celor mai importante 25 evenimente de business ale ultimelor 12 luni.


Criza creditelor ce a izbucnit in SUA, in august 2007, a ajuns si in Europa, iar efectele sale sunt resimtite in prezent si pe piata romaneasca. Fie ca vorbim de o criza a capitalismului, ori de criza unui sistem care s-a indepartat de valorile fundamentale ale capitalismului, ultimele trei luni de zile au provocat un sentiment panicard multor jucatori si comentatori economici.

Wall-Street a consultat, in aceasta perioada, manageri din toate pietele, analisti de top din zona de investitii, piete de capital si real-estate pentru a surprinde cele mai relevante invataturi ale crizei care genereaza evenimente grave si inedite.


Intr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, 15 septembrie 2008, Bank of America accepta sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers intra in faliment.


Dupa falimentul Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America si nationalizarea American International Group (AIG), guvernul american a adoptat “ Legea pentru stabilizarea economica” menita sa salveze sistemul financiar american de la colaps.


Anul 2008 va ramane scris in istoria financiara, din cauza evenimentelor care au prabusit toate doctrinele si ideologiile economice si au reformulat topul gigantilor lumii. Bursa din Bucuresti nu a fost ocolita de criza.


Cresterea economica peste asteptari din al treilea trimestru a fost alimentata mai ales de evolutia conjuncturala din agricultura si de mentinerea unui ritm ridicat al avansului din constructii.

In trimestrul precedent din 2008, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008 PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie-iunie 2007.

Mai multe informatii despre cele mai importante 25 momente de business din 2008 gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.