Marile grupuri bancare internationale din Asia si din Europa au estimat luni ca valoarea totala a pierderilor inregistrate in urma posibilei fraude de 50 miliarde dolari, comisa de traderul american Bernard Madoff, este de ordinul sutelor de milioane.

Mari nume din sistemul financiar international si-au anuntat nivelul “expunerii” la produsele societatii de investitii conduse de Madoff, un trader american foarte respectat pana in prezent, acuzat ca a derulat o schema Ponzi de 50 miliarde dolari, relateaza NewsIn.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a deplans faptul ca Statele Unite nu au fost supuse niciodata evaluarilor din partea Fondului. “Nu este surprinzator ca exista hoti. Intrebarea este cine face politia?”, a spus acesta intr-o conferinta de presa, la Madrid.

Pagubele au fost resimtite, pana in prezent, in Europa, de grupul spaniol Santander, al doilea din Europa din punctul de vedere al capitalizarii, ce a recunoscut duminica seara ca fondul speculativ Optimal are o expunere de pana la 2,33 miliarde euro. Cea de-a doua banca spaniola, BBVA, a anuntat o pierdere potentiala de pana la 300 milioane euro.

Grupul britanic HSBC, al treilea din lume in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, ar putea avea o expunere de pana la 1 miliard dolari la frauda gigantica, evaluata chiar de Madoff la circa 50 miliarde dolari.

Alta banca britanica, Royal Bank of Scotland (RBS), a anuntat o posibila pierdere de 460 milioane euro.
In Franta, Nataxis, filiala a grupurilor Caisse d'Epargne si Banque Populaire, ar putea pierde pana la 450 milioane euro, in timp ce asiguratorul financiar Axa are o expunere “net inferioara”, de 100 milioane euro. Societe Generale a anuntat o implicare “neglijabila”, evaluata la mai putin de 10 milioane euro, ca si Credit Agricole.

BNP Paribas a anuntat ca pierderile potentiale se ridica la 350 milioane euro, din activitatile in piete si din creditele acordate unor fonduri ce au investit fondurile speculative controlate de Madoff.

Banca franco-belgiana Dexia ar putea pierde pana la 85 milioane euro, iar banca olandeza Fortis, pana la 1 miliard euro.

Grupurile belgiene UBS si Credit Suisse au anuntat ca nu au o expunere “materiala” la aceasta frauda, insa ca piata din Geneva ar putea pierde 5 miliarde dolari.

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a anuntat o expunere de pana la 75 milioane euro, iar grupul Banco Popolare, o expunere de 68 milioane euro.

In Japonia, societatea financiara Nomura Holdings a recunoscut ca ar putea pierde 27,7 miliarde yeni (225 milioane euro), insa acest impact este considerat “relativ limitat”, avand in vedere sumele garantate.

Banca japoneza Aozora Bank a afisat marti o pierdere de 12,4 miliarde yeni, pe fondul fraudei realizate de Bernard Madoff.

“Expunerea la pierderile din acest caz sunt de circa 12,4 miliarde yeni”, a anuntat Aozora intr-un comunicat. “Impactul asupra situatiei financiare va fi unul marginal”, mai arata comunicatul.

Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe fostul presedinte al bursei Nasdaq in anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.