Criza financiara afecteaza nu doar marile companii multinationale, ci si firmele mici din zonele rurale care au activitati in constructii, masini, unelte sau agricultura. Patronii de la sat se plang ca bancile le-au majorat ratele, au mai putine comenzi de la clienti, iar statul nu da semne ca ar vrea sa-i ajute. La magazinul alimentar dintr-o comuna din Ardeal, patroana nu mai vinde pe datorie decat dupa o selectie atenta a clientilor, iar plata trebuie facuta in cel mult doua saptamani, si nu dupa cateva luni, asa cum se intampla pana de curand.

Comuna Sibot, situata in judetul Alba, are 1.400 de locuitori si patru patroni. Cel putin atatia am descoperit intr-o sambata de Sfantul Nicolae, cu strada principala forfotind de oameni care se indreptau spre targul amenajat pe pasunea comunala. Inainte de Revolutie, majoritatea locuitorilor munceau la "Uzina Mecanica" din Cugir, oras aflat la vreo 10 kilometri. Colosul industrial a ajuns, intre timp, falimentar.

O estimare facuta la carciuma din sat a relevat faptul ca acum doar aproximativ 40 de sateni mai fac naveta catre vechea fabrica. Cei mai multi au iesit pe ordonanta atunci cand s-au facut primele disponibilizari, cativa norocosi si-au gasit de lucru la fabrica de cherestea "Kronospan" din Sebes, altii pe la diversi "particulari" din Orastie. Nu putini au fost aceia care, incepand cu anii ’90, au ales sa munceasca peste granita.

Lantul slabiciunilor

Vreo 30 de oameni lucreaza pentru cei patru patroni din sat. Criza financiara i-a lovit din plin si intreprinzatorii admit ca asta e doar inceputul. Problemele li se trag de la faptul ca firmele lor au legaturi comerciale cu o serie de companii prinse in vartejul crizei financiare mondiale: "Ambient", "Metro", "Real", "Transavia" si chiar Mercedes.

"Aveam programate pentru luna ianuarie doua lucrari de renovare de locuinte in valoare de cateva mii de euro. Clientul lucreaza la firma Star Transmission din Cugir, care asambleaza cutii de viteze pentru Mercedes. Cum piata auto este in declin, le-a scazut si lor numarul comenzilor pentru masini noi. Asa ca cei din Cugir au decis, la randul lor, sa trimita lumea in somaj timp de o luna. Din cauza asta, banca i-a refuzat viitorului meu client creditul pentru renovare. Angajatii mei nu mai au ce sa lucreze, iar dupa 15 ianuarie, i-as putea trimite in somaj", explica Marcel Filimon, care are o echipa de muncitori in constructii si un magazin care comercializeaza materiale de constructii.

Oamenii se asteapta la ce e mai rau. "O luna buna inseamna pentru magazin vanzari de jumatate de miliard de lei vechi, dar ma astept ca activitatea sa se reduca la jumatate. Cei care construiesc o fac cu banii de la banci, care aproape nu mai acorda credite. Altii, cu banii primiti de la cei plecati la munca afara. Dar si ei sunt stramtorati, cred ca o sa inceapa sa fuga de saracie incoace. Doar 5-10% din populatie are bani sa renoveze o casa din salariu, fara sa apeleze la credite", zice intreprinzatorul. Banca i-a mai facut o "bucurie", majorandu-i rata la un credit pentru investitii de la 14 la 18 milioane pe luna.

"Sfat de la patroni: angajati-va la stat!"

In agricultura, lucrurile merg si mai prost. Angelica Szekely a infiintat o ferma agricola in 1992. Cultiva cereale pe 370 de hectare, dintre care 50 le detine in proprietate, iar restul sunt luate in arenda. In urma cu doi ani, a investit 700 de mii de euro pentru a pune pe picioare o ferma zootehnica, iar SAPARD a ajutat-o cu jumatate din bani. Astazi, investitia a ajuns la un milion de euro, iar pentru a obtine banii necesari a girat cu locuinta ei, a parintilor si cu ferma. A luat banii cu o dobanda de 11%, care a crescut, dupa declansarea crizei, la 19%. "Nimeni nu face in Europa agricultura imprumutandu-se de la banci cu dobanda de 20%. Daca eu ajung sa nu mai pot plati, banca ce face? Imi ia casa, sediile si depozitele si se transforma in agentie imobiliara? Crede ca va gasi cumparatori pentru ele la un pret corect? Ma indoiesc."

Blocajul financiar nu a ocolit o comuna care nu figureaza pe agenda de prioritati a Executivului. "Noi avem in depozite 1.200 de tone de porumb, 300 de tone orz si 200 tone grau din care nu am vandut nimic. Pana de curand vindeam cerealele catre Transavia (n.r. – companie specializata in cresterea si comercializarea carnii de pui). De anul acesta, patronii s-au reorientat catre cerealele din Ungaria. Fermierii unguri primesc subventii importante de la stat si isi permit sa vanda sub pretul nostru."
Daca vede vreo rezolvare pentru iesirea din criza? "Trebuie reduse cheltuielile la stat pentru ca noi, astia care producem, tinem prea multi in spate. Pentru cei care au chef acum sa faca investitii sau afaceri, le dau un sfat: sa se angajeze la stat."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.