Rata anuala a inflatiei a scazut in noiembrie mai mult decat estimau analistii, la 6,74%, de la 7,39% in luna precedenta, pe fondul ieftinirii unor marfuri nealimentare precum combustibilii si medicamentele, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Analistii chestionati de NewsIn anticipau ca inflatia anuala se va situa in noiembrie intre 6,8% si 7,25%.

Nivelul inflatiei anuale din noiembrie este apropiat de prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finalul acestui an, de 6,7%.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in noiembrie in medie cu 0,32%, mai ales ca urmare a majorarii preturilor alimentelor cu 0,73% si a tarifelor la servicii cu 0,38%. In schimb, preturile marfurilor nealimentare au scazut, in medie, cu 0,05%, potrivit INS.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in noiembrie la oua (13,1%), energia termica (7,52%), fasole boabe si alte leguminoase (3,46%), lapte de vaca (3,33%) si cartofi (3,17%).

Preturile la carne si produse din carne au crescut, in medie, cu 0,68%, iar painea si produsele de franzelarie s-au vandut in noiembrie cu 0,2% mai scump fata de luna anterioara. tigarile s-au scumpit cu 1,44% fata de octombrie.

Preturile la combustibili au scazut cu 3,3%, cele la medicamente s-au diminuat cu 1%, iar autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit in noiembrie cu 0,12%, releva datele INS. Chiriile au scazut, in medie, cu 0,09%.

Pe partea de marfuri alimentare, in noiembrie s-au ieftinit citricele si alte fructe meridionale, cu 2,62%, si uleiul, cu 1,73%, potrivit datelor INS.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul decembrie 2007 - noiembrie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - s-a mentinut in noiembrie la 7,9%.

De asemenea, inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a stagnat in noiembrie la 7,9%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit, in cadrul ultimei sedinte de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.