Cei aproximativ 300 de angajati ai RomSteel Cord Zalau au intrat deja in somaj tehnic incepand de miercuri )n.r. 10 decembrie 2008), iar cei 1.300 de salariati de la Silvania Zalau vor mai merge la serviciu pana vineri.

"Economia mondiala continua sa se degradeze intr-o maniera accelerata si consumul sa se reduca. Piata anvelopelor este direct influentata de aceasta situatie, iar cererea scade puternic in Uniunea Europeana. Pentru a mentine stocurile la acelasi nivel cu cererea pietei, Michelin Romania este obligata sa ajusteze productia, reducand cu doua saptamani activitatea uzinelor, la sfarsitul anului”, spun reprezentantii Michelin Romania.

Adrian Ilies, presedintele Sindicatului RomSteel Cord Zalau, a declarat ca situatia nu este grava si ca nu vor fi disponibilizari. "Lucrurile nu sunt atat de tragice cum au lasat unii sa se inteleaga. Angajatii care mai au concediu vor fi practic in concediu, iar ceilalti vor fi in somaj tehnic, pana pe data de 3 ianuarie. In plus, salariatii isi vor lua primele de sarbatori”, a declarat Ilies, care a dat asigurari ca nu se pune problema disponibilizarilor.

Pe toata durata somajului tehnic, angajatii vor primi 75 la suta din salariul de baza, plus sporul de vechime.

Uzina Silvania a fost fondata in anul 1977, iar Grupul Michelin a achizitionat-o in anul 2001. In prezent, Silvania are aproximativ 1.300 de angajati. Fabrica de la Zalau produce diverse tipuri de anvelope, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa - anvelope de camion, radiale cu camera de aer si tubeless sub marcile asociate Taurus, Kormoran, Riken; anvelope industriale marca Michelin, dar si anvelope destinate echiparii stivuitoarelor, masinilor si utilajelor care lucreaza in minele subterane. Potrivit site-ul oficial al companiei, productia este, in prezent, de peste 600.000 de anvelope.

Afla de pe HARTA CRIZEI ECONOMICE cum este afectat de criza judetul tau!

Fabrica RomSteel Cord Zalau a fost construita integral de Michelin Romania in 2003, aceasta fiind furnizorul de cord metalic, una dintre cele mai importante componente ale carcasei anvelopei. Zilnic, Michelin RomSteel Cord produce 10.000 de km de cablu.