In ultimele doua luni, octombrie si noiembrie, s-au confirmat semnalele crizei financiare in Romania, aparute inca din lunile de vara.

Astfel, primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat inca din iunie-iulie, cand procesul de colectare a sumelor cu scadenta depasita raportate de Asiguratii din portofoliul Coface Romania de desfasura cu greutate din cauza unor problemelor de lichiditate a debitorilor si, totodata, ca urmare a dificultatilor intampinate in accesarea finantarilor bancare.

In ultimele luni acest blocaj s-a confirmat prin dificultatea (si in multe cazuri imposibilitatea) companiilor de a-si finanta pe termen scurt platile catre furnizori, atunci cand aceasta finantare nu era posibil de realizat din incasarile proprii.

In luna noiembrie s-a observat o dublare a numarului de intarzieri la plata raportate de catre Asiguratii din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor. Astfel, aproximativ 60% dintre aceste incidente provin din sectorul constructiilor, abia la mare distanta venind sectoare ca distributia bunurilor de larg consum sau IT.