Daca in urma cu cateva luni ne gandeam in ce masura criza financiara inceputa in SUA va afecta si Romania, acum avem certitudinea ca ne afecteaza din plin.

In ultimele doua luni, octombrie si noiembrie, s-au confirmat semnalele crizei financiare in Romania, aparute inca din lunile de vara.

Astfel, primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat inca din iunie-iulie, cand procesul de colectare a sumelor cu scadenta depasita raportate de Asiguratii din portofoliul Coface Romania de desfasura cu greutate din cauza unor problemelor de lichiditate a debitorilor si, totodata, ca urmare a dificultatilor intampinate in accesarea finantarilor bancare.

In ultimele luni acest blocaj s-a confirmat prin dificultatea (si in multe cazuri imposibilitatea) companiilor de a-si finanta pe termen scurt platile catre furnizori, atunci cand aceasta finantare nu era posibil de realizat din incasarile proprii.

In luna noiembrie s-a observat o dublare a numarului de intarzieri la plata raportate de catre Asiguratii din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor. Astfel, aproximativ 60% dintre aceste incidente provin din sectorul constructiilor, abia la mare distanta venind sectoare ca distributia bunurilor de larg consum sau IT.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.