In cursul zilei de marti, au avut loc comisii paritare intre sindicat si administratie la mai multi furnizori, in urma carora s-a stabilit ca programul de lucru sa fie asemanator cu cel de la uzina de automobile din Mioveni.

Liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au declarat ca salariatii firmelor furnizoare care sunt membri ai sindicatului de la Dacia vor intra in somaj tehnic in perioada urmatoare. Este vorba de societatile Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I. (furnizor punti).

Viorel Popescu, lider de sindicat la Euro APS, furnizor de mase plastice si termoformate, a precizat ca cei aproximativ 800 de oameni care lucreaza aici se vor intoarce la munca in data de 12 ianuarie 2009.

"La Euro APS exista doua forme de angajare. In momentul de fata exista 650 de salariati la Euro APS si la ADECO inca 179 de oameni angajati pe perioada determinata. Dintre acestia din urma, pentru 100 nu au mai fost reinnoite contractele. De joi se va intrerupe productia si la noi. Oamenii aflati in somaj tehnic vor primi 85% din salariu si bonuri de masa pentru zilele lucratoare. Referitor la prima de Craciun, abia in sedinta de miercuri o sa stabilim acest lucru" a declarat Viorel Popescu, lider sindicat la Euro APS.

Sedinta a avut loc marti si la Leoni Mioveni, unde a fost luata o decizie asemanatoare, astfel incat aproximativ 250 de angajati vor fi trimisi in somaj tehnic. Liderul sindical Florica Vasilescu a declarat ca sunt nevoiti sa-si adapteze programul in functie de clientul lor. "Vom respecta programul de la Dacia si vom urma clientul. Fiind furnizor, va dati seama ca nu avem ce face. Oamenii vor primi 75% din salariu, potrivit contractului colectiv de munca. Noi vom fi in somaj tehnic pina la sfarsitul anului, iar in ianuarie vom intra cinci zile in concediu de odihna, urmand sa stabilim intr-o noua sedinta programul de lucru" a declarat Florica Vasilescu, liderul sindical Leoni Mioveni.

Potrivit viceliderului Sindicatului Automobile Dacia (SAD) Ion Iordache, salariatii de la Dacia sunt ingrijorati de situatia actuala din uzina. "Oamenii au o stare de ingrijorare. Este foarte normal, dar le-am transmis sa nu le fie teama si mai ales sa nu fie furiosi. Trebuie sa fie calmi pentru ca avem speranta ca masurile care vor fi luate de statul roman ne vor duce ca intr-o luna, maximum doua, sa lucram din nou la capacitate normala", a spus Iordache.

El a mai spus ca angajatii carora nu le-au mai fost prelungite contractele temporare de munca ar putea fi reangajati dupa ce situatia se va redresa. "Este extrem de grav ce s-a intamplat cu cei 620 de oameni carora nu le-au mai prelungit contractele. Erau tineri de viitor si se integrasera foarte bine in uzina. Avem promisiunea ca imediat ce situatia se va redresa, cei 620 vor fi reangajati. Astazi si maine ne intalnim cu furnizorii, dar si ei isi vor adapta programul dupa uzina si vor lucra doar trei zile. In schimb CKD va functiona atat timp cat va avea comenzi", a precizat Iordache.

Viceliderul SAD a afirmat ca angajatii de la Dacia isi vor primi in zilele urmatoare tichetele pentru luna decembrie, iar prima de Craciun va fi virata in zilele de 18 si 19 decembrie. "Semnalul este ca Dacia nu e moarta. Avem doar un moment de criza, pe care sper sa-l depasim spre finalul lunii ianuarie. Toata lumea trebuie sa stie ca administratia este capabila sa sustina in continuare contractul colectiv de munca. In aceste zile se acorda tichetele pentru luna decembrie, iar prima de Craciun va fi virata la toti salariatii pe card in zilele de 18 si 19 decembrie" a mai precizat Ion Iordache.

Dacia isi intrerupe productia in perioada 11 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2009
si va reduce cadenta de productie incepand cu 12 ianuarie 2009, ca urmare a scaderii "brutale" a pietei auto din Romania si pentru a reduce stocurile, a anuntat luni producatorul autohton de automobile.

Conform Contractului Colectiv de Munca al Dacia pe 2008, salariatii care vor ramane la domiciliu in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut. Acestia vor beneficia de tichetele de masa pentru zilele de somaj tehnic din luna decembrie, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 lei. Cele 620 de contracte pe durata determinata care ajung la termen in decembrie 2008 nu vor fi reinnoite.

De asemenea, compania a anuntat ca isi revizuieste bugetul de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro, insa investitiile care vizeaza ameliorarea conditiilor de munca si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor nu vor fi afectate. Dacia isi va mentine, de asemenea, investitiile in dezvoltarea si diversificarea gamei de modele.

Desi Dacia inregistreaza un succes la export, cresterea cotelor de piata nu compenseaza scaderea generala a pietelor auto din Europa.

Reprezentantii Dacia au subliniat ca in Romania, cererea de vehicule noi a inregistrat o scadere de peste 50% in noiembrie 2008. In aceeasi luna, Dacia a comercializat 4 698 unitati pe piata interna, in scadere cu 52% fata de noiembrie 2007.

Uzina Dacia si-a intrerupt activitatea in mai multe randuri pe parcursul ultimelor luni.