Totusi, avertizeaza financial Times, candidatii la un loc in parlament au promis cheltuieli mai mari si reduceri de taxe care ar spulbera boom-ul economiei romanesti.

Analistii romani anticipeaza insa o atitudine indiferenta atat fata de criza, cat si fata de responsabilitatea votului, vizibila in absenteism. "Romanii s-au obisnuit sa traiasca bine in ultimii patru ani, dar asta nu s-a intamplat neaparat din modul cum a fost guvernata tara, ci datorita finantarilor straine, fie prin investitii directe creatoare de locuri de munca, fie prin credite, care au alimentat sentimentul de bunastare. Inainte de 2004 nu le era bine, insa oamenii au inceput sa uite si nici nu par sa constientizeze ca omenirea, inclusiv Romania, se afla in fata celei mai mari crize din 1929 incoace. Intesitatea cu care ne va lovi depinde de cat de bun sau de slab va fi noul guvern care va emana in urma votului", spune analistul Gabriel Biris.

Intr-adevar pentru o parte a pensionarilor care au iesit ieri la vot si care reprezinta grosul celor care au votat in prima jumatate a zile, asteptarile se reduc la respectarea promisiunilor electorale privind cresterea pensiei si crearea de noi locuri de munca. "Sunt pensionara, deci nu mi-a afectat criza alegerea. Momentan pensiile sunt cum sunt. Asteptam sa vedem daca isi indeplinesc promisiunile legate de pensii", spune Elena, o pensionara de 70 din Bucuresti.