In cadrul unei vizite facute la societatea Antibiotice Iasi, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu este un moment prielnic pentru privatizarea Antibiotice, cu atat mai putin buna metoda de privatizare prin licitatie cu strigare, informeaza NewsIn.

"Nu e momentul sa batem cu ciocanul privatizarii pe acoperisul Antibiotice. In perspectiva imediata, privatizarea nu e cel mai important lucru care trebuie facut acum si mai ales privatizarea prin licitatie, cea cu strigare, ca la tablouri sau inele. Trebuie sa asteptam momente mai bune, pana la stabilizarea crizelor", a spus seful statului in timpul unei vizite la fabrica ieseana.

Traian Basescu a mai spus ca statul poate incuraja producatorul de medicamente prin neincasarea dividentelor sau sa ia masuri ca medicamentele plasate pe piata romaneasca sa fie platite la doua -trei luni, si nu la 180 de zile. De asemenea, presedintele a precizat ca o alta masura care ar trebui sustinuta este introducerea pe lista de medicamente compensante a celor produse la Antibiotice.

"Din discutiile pe care le-am avut la Antibiotice am inteles ca fabrica are toate premisele sa-si pastreze actuala situatie si are sanse sa treaca cu bine peste criza economico-financiara mondiala", a precizat seful statului, adaugand ca actuala situatie din economia mondiala nu va avea ca efect restructurarea de personal la Antibiotice.

In decursul zilei de ieri, presedintele Traian Basescu a mai vizitat si combinatul Fortus Iasi.

Fabricile iesene vizitate de presedintele Traian Basescu pregatesc, pana la sfarsitul acestui an, aplicarea unor planuri de reorganizare care prevad disponibilizari. Astfel, la Antibiotice SA se va reduce schema de personal cu 100 de posturi, iar de la Fortus SA ar putea fi concediati 500 de angajati. In cazul producatorului de medicamente, pe langa diminuarea costurilor salariale, planul mai prevede reducerea cheltuielilor materiale (utilitati, materie prima, combustibil) fara a fi afectata insa derularea normala a procesului de productie.

La inceputul lunii martie, AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date. Tot atunci Autoritatea a anuntat ca va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a SC Antibiotice SA Iasi.

In ceea ce priveste societatea Fortus SA, lichidatorul firmei va prezenta judecatorului sindic, pana la sfarsitul acestei luni, un plan de reorganizare care mai prevede, pe langa disponibilizarea a 500 de persoane, scoaterea la licitatie a aproape jumatate din patrimoniu (peste 50 hectare plus halele aferente) pentru plata datoriilor, in valoare de peste 75 de milioane euro, din care Fiscul ar urma sa incaseze aproximativ 45 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.